• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átadták a szupermodern szimulációs labort

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Még a fizikus rektor is elvégezte első „műtétjét" abban az országosan egyedülálló szimulációs laborban, amelyet szerda délután nyitottak meg Szegeden.

– Nem a mélyvízben, élő betegen kell kísérleteznünk, és mindenféle elváltozást egy helyen tanulmányozhatunk" – foglalta össze egy harmadéves medikus a volt SZOTE KLUB helyén nyílt Orvosi Készségfejlesztési Központ számára legfőbb erényeit. Az összesen 423 négyzetméteres területen kétszer 60 négyzetméteres, 20-20 fő befogadására alkalmas szemináriumi terem, oktatói szoba, két szimulációs terem, egy általános gyakorló terem és kisegítő helyiségek vannak. A kivitelezés 86 millió forintba került, az oktatási eszközök pedig pályázati pénzből összesen 150 millió forintba – írja a nepszava.hu portálja.

– A teljesen élethű, mozgó, pislogó, hangot adó egy felnőtt és egy gyermek beteget szimuláló baba a világ egyik legdrágább, és legmodernebb terméke, amely a beleépített szoftvernek köszönhetően fiziológiai módon reagál – közölte Farkas Eszter a szimulációs eszközöket beszerző Speeding Kft. munkatársa. A beleépített „forgatókönyve" pont olyan, mint egy élő betegé: ha a rajta beavatkozást végző elront valamit, akkor akár egy élő beteg, meg is „halhat" a baba – tette hozzá Farkas Eszter.

– A szimulációs szobákon kívül két másik helyiségben pedig egyrészt olyan tükrözéses, műtéti szimulációs computer van, amelyben benne van a teljes anatómiai tankönyv, a másikban pedig a gyógyszertan – nyilatkozta dr. Boros Mihály, a szimulációs központ vezetője. A professzor – miközben az egyetem fizikus rektora éppen sikeres biopsziát vett egy daganatból – elmondta azt is: mindkét eszköz szintén élethű, vagyis, vérzik, köhög „a beteg" tükrözés közben vagy éppen élethűen reagál a beadott gyógyszerekre, injekciókra, infúziókra.

A kérdés: mit jelent ez a nap és az új kari egység az orvoskar jelene és jövője szempontjából? – Ezt nem tudhatjuk, azt azonban igen, hogy a hiánya mit jelentett eddig: a szimuláló orvostanhallgató eddig mást jelentett a Harvard Egyetemen és Szegeden. A mostani eseménnyel azonban túlzás nélkül állíthatjuk, hogy pár hónap alatt felzárkóztunk a világ élvonalbeli oktatástechnikájához – húzta alá dr. Boros Mihály.

Az országban egyedülálló szimulációs laborral a következő három területen várható fejlődés: a betegek biztonságában, a diákok lehetőségeinek növekedésében, a különböző megoldások számának csökkentésében ezzel párhuzamosan az eljárások egységesítésében valamint a szervezett oktatás, azaz az oktatói munka hatékonyságának növelésében – vélekedett a professzor.