• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átalakulna a szülészeti ellátás eddigi rendje is

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Budapest ellátásának megszervezése sok szempontból is kritikus eleme a reformnak – vélik szakértők.

A térségi ellátás rendszerének kialakításával is foglalkozik a több mint tíz egészségügyi törvényt módosító javaslat. A „saláta" néhány megfogalmazása azonban érdekes módon nem kezeli azt a köztudott tényt, hogy januártól az állam működtetné a jelenleg még megyei fenntartású kórházakat. Bár a térségekkel kapcsolatban még sok részlet hiányzik, annyi bizonyos, hogy földrajzi szempontból nyolc ilyen alakul. Az indítvány szerint ezek egészségfejlesztési programját a lakosság száma, egészségi állapota, korösszetétele, valamint a településszerkezet alapján dolgozná ki az arra kijelölt államigazgatási szerv, a területen működő intézmények pedig ennek alapján készítik majd el saját terveiket.

Az egészségügyi átszervezés eddig napvilágot látott elképzelései szerint vidéken egy-egy nagyváros lesz az adott egészségügyi térség központja, addig Budapest három terület ellátásáért felel majd. A fővárosi ellátás számos részlete azonban még mindig cseppfolyósnak tűnik, lényeges lenne például a zömmel Budapesten lévő országos intézetek feladatainak újradefiniálása. Nyilvánvaló, hogy ezek az ország teljes lakosságának ellátását szolgáló csúcsintézmények, így kapacitásaiknak csupán egy része állhat majd közvetlenül a helyiek, valamint a három, fővárosi központú térségben élők szolgálatában.

Ráadásul ha a térségek az elképzelés szerint többé-kevésbé zárt rendszert képeznek, akkor félő, hogy a három központi terület a maradék tartalékkapacitását is elveszíti, mert rosszul ellátott földrajzi egységek csatolódnak a Budapesten működő kórházakhoz.

Újraszerveznék a baleseti sebészeti ellátást is. Budapesten három traumatológiai centrum létesülne, ugyanakkor kérdésessé válik az Árpád kórház sorsa, noha a fővárosi baleseti ellátás jelentős része itt folyik. Budapest ellátásának megszervezése sok szempontból is kritikus eleme a reformnak – vélik szakértők. Bár itt sok az intézmény, Pest megye adottságai miatt – ahol viszont alig van kórház – a fővárosi lakosok ellátási esetszámai valójában nem térnek el az országos átlagtól, s ugyanez a finanszírozásra is igaz.

Átalakulna a szülészeti ellátás eddigi rendje is. Sajtóhír szerint – a gyermek biztonsága érdekében – ezentúl csak ott lehetne szülni, ahol újszülöttgyógyász is jelen van. Mivel ilyen szakemberből krónikus hiánnyal küzd az ország, ez értelemszerűen a szülések központokba szervezését jelentené. Így viszont új megvilágításba kerül az otthon szülésre vonatkozó tavaszi rendelet, amelynek egyik megkötése, hogy húsz percen belül el kell tudni érni egy kórházat.