• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átfedések Tulassayék publikációjában

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap - Weborvos

A társszerzőségben írt összefoglalóban megjelent, átvett mondatokról csak utólag értesültek.

Visszavonta a rektor testvérének tudományos cikkét egy nemzetközi lap. A nemzetközi tudományos világ szigorúan ítélkezik azokban az esetekben, amikor két szakmai munka között átfedést lehet találni – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán. Ez történhetett akkor is, amikor a Clinical Gastroenterology című tudományos lap főszerkesztője – legalábbis a lap birtokában lévő dokumentum szerint – visszavonta két neves magyar orvos, Tulassay Zsolt és Herszényi László 2010 áprilisában ott megjelent közös munkáját. Az indoklás szerint a cikk „jelentős átfedést tartalmaz" egy másik szerző 2008-ban megjelent publikációjával. A honlapjukon úgy fogalmaztak: „A Clinical Gastroenterology megköveteli, hogy a laphoz elküldött írások a szerzők eredeti munkáján alapuljanak, a cikk ne jelenjen meg korábban sehol máshol" – hozzáfűzték azt is, bármely újbóli felhasználásra hivatkozni kell.

A Magyar Hírlap az esetről természetesen szerette volna megtudni a két szerző álláspontját is. Tulassay Zsolt véleménye emellett azért is érdekes lenne, mert a Semmelweis Egyetem professzora egyúttal tagja az intézmény doktori tanácsának. Lapzártáig a Magyar Hírlap azonban nem érte el az orvost sem a munkahelyén, sem mobiltelefonon. Herszényi László doktor pedig aktuális elfoglaltságára utalva elhárította a megkeresést.

Idő közben a Semmelweis Egyetem honlapjára felkerült Tulassay Zsolt közleménye:
Az Egyetem körül kialakult helyzet miatt nem ért meglepetésként ennek a néhány évvel ezelőtti történetnek a felelevenítése, amelynek értelmezéséről már akkoriban is hosszas vita folyt. A lap kiadója kért fel egy orvosi téma szakirodalmát összefoglaló közlemény megírására 2009-ben. A felkérést kollégámmal, Dr. Herszényi Lászlóval megosztva teljesítettük.

A megjelenést követően a szerkesztőség a következőt jelezte: összefoglalónk néhány általános megállapítást tartalmazó mondata – és nem új eredményeket bemutató szövegrésze – azonos, Wallace és munkatársai 2008-ban megjelent, szintén összefoglaló jellegű munkájának néhány mondatával. A forrást az irodalomjegyzékben egyébként feltüntettük, és a szövegben is idéztük.

A társszerzőségben írt összefoglalóban megjelent, átvett mondatokról a szerkesztőségi levélből csak utólag értesültem.

Ezt követően az idézetek jellegéről hosszas levelezést folytattunk a szerkesztőség munkatársaival, amelynek nyomán úgy döntöttek, visszavonják a cikket. Ennek során kértük, hogy a mi álláspontunk is jelenjen meg a lapban, ezt a kérést a kiadó nem teljesítette.

Az Egyetem körül kialakult jelenlegi érzékeny helyzetben, úgy tartom helyesnek, hogy a Semmelweis Egyetem Habilitációs Bizottsági elnöki tisztemtől megválok - írta közleményében Tulassay Zsolt.

A témáról a Népszabadságban