• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Autikum: a hely, ahol az autizmussal élők közösségre lelhetnek

Lapszemle 2024.07.11 Forrás: nepszava.hu
Autikum: a hely, ahol az autizmussal élők közösségre lelhetnek

Vár a közvélekedés úgy tartja, az autisták számára nehezített a szociális kapcsolatteremtés, ők is vágynak egy közösségre.

A kirekesztés nélküli társadalom utópia, és ne reménykedjünk, a szűklátókörűség miatt mindig is az marad, ám mégis szükség van olyan elkötelezett civil szervezetekre, amelyek segítik a beilleszkedésben a bármiben kisebbségbe, ezáltal segítségre szorulókat. Ezek egyike az AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület, amely a Budapest Főváros Önkormányzata első, közösségi részvételi költségvetési programjának pályázatgyőzteseként megkapta a támogatást, hogy létrehozzon egy olyan közösségi teret, ahol a felnőtt autisták találkozhatnak, közös foglalkozásokon fejlődhetnek, és minőségi időt tölthetnek együtt. Mert bár a közvélekedés úgy tartja, az autisták számára nehezített a szociális kapcsolatteremtés, ők is vágynak egy közösségre, ahová tartozhatnak, írja a nepszava.hu

– Az ICM (intentional camera move­ment) technika – magyarázza Csendes Péter fotográfus, az Autikum művészeti mentora – rajzolás a fénnyel. – A fotográfia nem csupán a valóság ábrázolására szolgál, az ICM pedig pláne nem. Normál fotó készítésekor ügyelünk arra, hogy a gép a kezünkben mozdulatlan legyen, ezeknek a fotóknak a készítésekor pedig éppen ellenkezőleg, a kamerát szándékosan bemozdítva, mozgatva érjük el azt a varázslatos hatást, ami a fotón túlmutatva egy a szemünk számára láthatatlan világot tár fel.

– Ez a célunk az autista emberek bemutatásával is. Aki szeretné őket megismerni, itt lehetőséget kap, hogy belépjen az ő világukba, hogy megismerje a miénktől merőben eltérő gondolkodásmódjukat, és fogadja el, hogy az is egy világlátás, életszemlélet, létezésmód. Amikor 2002-ben érintett szülőtársaimmal létrehoztuk az egyesületet, erről csak álmodni mertünk – meséli Mária, aki 2005-től a szervezet vezetője. – A Külkereskedelmi Főiskolán tanultam, textiltechnikusi végzettségem is van, de Gordon PET (eredményes szülői kommunikáció) tréner is vagyok.

– Miből finanszírozzák a ház és a programok fenntartását? – tudakolom.

– A pályázat nyerteseként a főváros öt évig fizeti az Autikum működési költségeit, de erőteljesen törekszünk saját bevétel elérésére is – szögezi le Vadasné Tóth Mária, az alapítvány elnöke. 

– Nem kell messzire menni, ha forrást keresünk, mert a falakon látható fotók eladók – teszi hozzá sietve Péter, aki a Metropolitan Egyetem fotográfia szakos végzős hallgatója. – Elfogult vagyok a készítőik iránt – vallja be –, de szakemberként azt gondolom, megállják a helyüket egy-egy iroda falán mint kurióz képzőművészeti alkotások.

A teljes cikk a nepszava.hu-n olvasható.