• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az alkoholizmus az egyik legnagyobb egészségügyi probléma

Lapszemle 2023.04.22 Forrás: valaszonline.hu
Az alkoholizmus az egyik legnagyobb egészségügyi probléma

Alkoholizmusvita: épp a legfontosabb, legaggasztóbb adatot nem idézi senki.

Alaptalan a magyarországi alkoholizmus világelsőségéről beszélni, mert erről nincs friss adat, a fogyasztási toplistán pedig az első húszban sem vagyunk – szólt az ellenvetés februári interjúnk címe, majd a honi sajtón és Facebook-falakon pár hete végigfutott WHO-rangsor nyomán. A Válasz Online ezért közli az alkoholprobléma nagyságáról árulkodó legfontosabb kutatásokat: a májbetegséges halálozásban még mindig hazánk produkálja az egyik legrosszabb számot az EU-ban, a fogyasztásmérés pedig olyan kulcstényezőket nem érzékel, mint a házi pálinkafőzés. A sokat cincált világranglistával tényleg vannak gondok, de az alkoholbetegség így is Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi problémája - írja a Válaszonline

A halálokok kutatása nem egyszerű kérdés; azt néha kórboncnok, máskor különböző szakorvosok állapítják meg. A cirrózis a máj tapintható megnagyobbodását jelenti, ezért viszonylag könnyen diagnosztizálható. A legtöbb esetben a cirrózisos halálozást hasonlítják össze, de nem mindig: vannak országok, ahol az „alkoholmérgezésben” meghaltak száma magas (nálunk nem), ezért a nemzetközi összehasonlításokba ezt a halálokot is bele szokták venni. Létezik „alkoholos pszichózis” is, amely megint más kód alatt jelenik meg. A halálokok meglehetősen bonyolult kódrendszeréről itt lehet olvasni. (A májbetegségek a XI. fejezetben vannak, a K70-K77 kód alatt.)

Magyarországon többé-kevésbé kutatói konszenzus van arról, hogy a krónikus májbetegségekben és cirrózisban elhunytak összesített számát érdemes nézni, mert ez esik legközelebb az alkohol miatti halálozáshoz. Nemzetközi összehasonlításra leginkább alkalmas a WHO Europe által kínál adatbázis (azzal a megkötéssel, hogy ez nem az összes alkoholos halálok, összevetési alapnak viszont jó).

Az alábbi ábra az 1990 és 2020 között krónikus májbetegségekben és cirrózisban elhunytak 100 lakosra számított standardizált halálozási arányát mutatja a jelenleg leginkább érintett öt EU-tagállamban, valamint felvettük az EU-átlagot és (összehasonlításként) Ausztria számait. 

A rendszerváltozás utáni „tetőponton”, 1994–96 körül évente több mint 8500-an haltak meg krónikus májbetegségben és cirrózisban. Magyarországharmadik a fő alkoholfogyasztással összefüggő halálokban az EU-tagállamok között. Az uniós átlag mélyen a magyar érték alatt van.

További részletek a Válaszonline cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink