• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Közösségi dúlaszolgálatot hoztak létre Alsózsolcán

Lapszemle 2023.04.22 Forrás: 24.hu
Közösségi dúlaszolgálatot hoztak létre Alsózsolcán

Partneri viszonyt szeretnének a nők és a kórház, de a dúla és a kórház között is.

Alsózsolcai nők arra vállalkoztak, hogy alsózsolcai nőknek segítenek a szülőszobán: létrehozták a közösségi dúlaszolgálatot, amely teljesen más élménnyé változtatja a szülést a kismamáknak. A projekt koordinátorával, dúlákkal, valamint érintett édesanyákkal beszélgetett a 24.hu a borsodi településen.

A kismamákkal végig beszélgetünk, néha azt mondják, hogy így észre sem vették a szülést. Eleinte szégyenlősek voltak, húzogatták magukon a takarót, aztán már ők kérték, hogy nézzem meg, ott van-e már a baba. Majd, amikor láttam, hogy jön ki a gyerek, szinte jobban örültem, mint az anyukák.

Algács Izabella azt mondja, minden sima szülés nagy élmény a számára, mert ő még sosem szült simán. Az emlékek ott élnek a tekintetében, a részletekbe ma sem szívesen megy bele. Ám segíteni akart más kismamáknak a gyermekük születésekor. Egyik nap a tőle egy utcára lakó Vadász Viktória azzal kereste fel, hogy közösségi dúlákat keresnek egy csapatba. Nem volt kérdés, hogy igent mondjon-e.

Alsózsolcán járunk, az áprilisi hóesés már önmagában egyedi hangulatot kölcsönöz a látogatásnak, pedig egyébként is egy egyedülálló kezdeményezés miatt érkeztünk. A borsodi településen ugyanis létrehoztak valamit, ami egész Magyarországon páratlan: az EMMA Egyesület jóvoltából közösségi dúlaszolgálat segít a hátrányos helyzetű nőknek.

Miért pont Alsózsolca? A történet a miskolci Regina Alapítvánnyal kezdődött, emlékszik vissza Kishonthy-Kardos Rita, a projekt koordinátora. Először egy helyi nő kapcsán kerültek a borsodi településre, aki az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál tett panaszt egy kórház ellen, majd az ő javára is ítéltek az ügyben. Ebből azt látták, hogy „Alsózsolcán olyan nők élnek, akik kiállnak magukért, ha történik velük valami”.

2016 környékén azért jöttek ide, hogy megismerjék a többi helybeli nőt is. Kezdetben női köröket, iskolai felvilágosító órákat tartottak, majd az egyik fiatal nő megkérte Ritát, hogy menjen be vele a szüléséhez. Habár ő nem gyakorló dúla – elmondása szerint öt szülésnél volt jelen életében, azok is otthonszülések voltak –, azt a visszajelzést kapta, hogy megerősítő volt a jelenléte.

Látta az elcsodálkozást a kórházban, hogy mit keres ő egy roma nő mellett. Aztán az egyik kolléganőjét egy másik édesanya kérte meg, hogy legyen mellette a szülésnél – rendhagyó módon csak telefonon. Ezt követően arra jutottak, hasznos lenne, ha helyi nők tudnának segíteni a helyi nőknek. Így született meg a dúlaképzés ötlete, a 2020-ban tartott, 40 órás képzésben Vadász Viktória is részt vett.

A képzés során fontos volt, hogy a dúlák ugyanabból a közösségből jönnek, mint az anyák – ugyanott élnek, ismerik egymás értékrendjét, a helyi hiedelmeket, azt is, milyen szavakat használnak, mit értenek, mit nem. „A dúlának nagy szerepe van a közvetítésben is, informálja a nőket például arról, hogy mi a gátmetszés vagy az oxitocin. Tőle végre tudnak és mernek is kérdezni”, hangsúlyozza Rita, aki szerint a legfontosabb, hogy végre visszakerüljön a döntés a nők kezébe. Partneri viszonyt szeretnének a nők és a kórház, de a dúla és a kórház között is.

Azt érezhesse a nő, hogy a végső döntés mindig nála van a testét és az életét érintő kérdésekben. Megkérdezhet másokat, de senki nem döntheti el helyette, neki mi a jó, hogyan nyúlnak hozzá. Ez nagyon kiszolgáltatott élethelyzet, nem azzal kéne foglalkoznia, hogy kívülállók meglepetésszerű reakcióira hogyan reagáljon. A saját belső folyamataival kell törődnie.

További részletek a 24.hu cikkében.

Legolvasottabb cikkeink