• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Az állam nem kezeltet magánorvossal

Lapszemle Forrás: nol.hu

Számos területen keveredett össze az egészségügyi ellátásban a magán- és közszolgáltatás.

Sok éjszakára való találgatni valót adott az egészségügyben dolgozóknak és vállalkozóknak Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, amikor a Napi Gazdaság konferenciáján ismertette az ágazat átalakításának néhány tervezett lépését.

A politikus egyebek mellett bejelentette: néhány hónapon belül megszűnik a közfinanszírozott intézményekben a magánellátás - olvasható a Nol.hu portálon. Kérdés, hogy mi lesz a magánszolgáltatás keretében működtetett művesekezelésekkel, epe-, vesekőzúzó szolgáltatásokkal, vagy a CT-, az MR-, illetve a laborvizsgálatokkal. Ezek nagy részét ma az állam vásárolja a rászorulóknak különféle cégektől. Egyelőre azt sem tudni, hogy ezen szolgáltatásokat, hogyan és mikor vállalja át az állam a jelenlegi tulajdonosaiktól. Zombor Gábor erre azt mondta: nem tud még minden kérdésre válaszolni, de megjegyezte, hogy a kórházak államosításakor maguk a művesés szolgáltatók ajánlották fel, hogy eladják üzletrészüket az államnak. Hozzátette azt is, hogy idő előttinek tartja még ezeket a kérdéseket.

Csakhogy a magán- és a közszolgáltatás összekeveredése az egészségügyben még számos egyéb területen megtalálható. Sajátos az az ellátási forma, ami Uzsoki-modellként vált ismertté, azaz, amikor a közpénzből felújított kórházak szabad kapacitásaikat – a közfinanszírozás hiá­nyában üresen tátongó műtőket, a szakorvosi tudást – fizetős betegeknek értékesítik. Ilyenkor a beteg soronkívüliséget, kényelmi szolgáltatásokat vásárol, és cserébe lemond kezelése közfinanszírozásáról.

Ezt az ellátási formát most megtiltja majd az egészségügyi kormányzat. Hasonló módon működött a Semmelweis Egyetem saját közhasznú társasága is: szolgáltatásaikon keresztül szintén megkerülhető volt az intézményi várólista, rövidíthetővé vált a diagnózisig eltelő idő. Az egészségügyért felelős államtitkár ez utóbbi magánellátási formák sorsával kapcsolatban sem tudott mondani konkrétumokat, mindössze annyit közölt: valamennyi felsorolt eset külön, egyedi eljárással kezelhető. Minden érintettel leülnek majd, és tisztázzák, hogyan tudják a kormányzati szándék következményeit a maguk javára fordítani.

Legolvasottabb cikkeink