• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az állami gyermekvédelmi intézményvezetők többsége alkalmas a munkára

Lapszemle MA 06:06 Forrás: Telex.hu - Népszava.hu
Az állami gyermekvédelmi intézményvezetők többsége alkalmas a munkára

Három hete lezárult az állami gyermekvédelmi intézmények vezetőinek két hónapon át tartó átvilágítása, de nem tudni, van-e egyáltalán olyan, aki megbukott a teszteken.

Az eddig alkalmassági vizsgálaton részt vett gyermekvédelmi intézményvezetők túlnyomó többsége alkalmasnak tekinthető a munkára – írta Rétvári Bence államtitkár válaszul Komjáthi Imre képviselő kérdésére, aki arra volt kíváncsi, hol tart és mit mutat a gyermekvédelmi intézményvezetők és intézmények átvilágítása - idézte a telex.hu.

Márciusban soron kívüli hatósági vizsgálat indult minden állami fenntartású gyermekotthonban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva. Ez idő alatt az intézmények ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata párhuzamosan zajlott.

A Népszava azt írja, túl sok konkrétumot nem lehet még tudni a vizsgálatok eredményeiről, mi is írtunk kérdéseket a Belügyminisztériumnak, ha válaszolnak, beszámolunk róla. Rétvári Komjáthi Imrének küldött válasza alapján 273 állami fenntartású gyermekvédelmi intézmény vezetőjét vizsgálták meg. A pszichológiai alkalmassági vizsgálat első része április 15-én kezdődött és június 7-én zárult. A második szakasz május 6-tól június 14-ig tartott. A munkáltató dönt majd annak a gyermekvédelmi intézményvezetőnek a sorsáról, akinek az alkalmasságával összefüggő minősítése ezt indokolja. A végső minősítést klinikai szakpszichológusokból álló bizottság hozza meg. Az egyházi intézmények vezetőit még ezután fogják vizsgálni. Összesen 530 bentlakásos intézményt vizsgáltak, ennek hamarosan lesznek eredményei.

Komjáthi Imre parlamenti irományában, a Népszava pedig a Belügyminisztériumnak címezve további kérdéseket is feltett a témában, ám ezekre nem érkezett válasz.

Szerették volna konkrétan megtudni, hogy van-e olyan vezető, aki nem „ment át”, vagyis nem teljesített jól a teszten, és mi az ő sorsa. Milyen problémák, alkalmatlansági tényezők derültek ki?

Van-e olyan vezető, akiről már tudni, hogy az átvilágítás után biztosan nem folytathatja a munkáját? Találtak-e pedofil, vagy pedofíliára hajlamos vezetőt? Az intézmények átvilágításakor derült-e fény szexuális visszaélésekre vagy más eltussolt problémákra?