• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az állami hálózat feleannyi lombikkezelést tud végezni, mint kellene

Lapszemle MA 05:59 Forrás: hvg.hu/360
Az állami hálózat feleannyi lombikkezelést tud végezni, mint kellene

12 állami intézményben lehet IVF-et igénybe venni az országban, ez népességarányosan Európában az egyik legalacsonyabb szám.

Újabb lépésekkel próbál úrrá lenni a meddőségi klinikákat sújtó szakemberhiányon a kormány. Ennek részeként a jelenleg is a szakmában dolgozó szülész-nőgyógyászok és embriológusok a képzési program elvégzése nélkül is tehetnek majd szakvizsgát. A sietség nem véletlen, azt ugyanis a Belügyminisztérium is elismeri, hogy a jelenlegi állami rendszer egyelőre képtelen megfelelően ellátni a feladatokat - írja a hvg.hu/360.

Öt éve már, hogy a magyar állam megvásárolt hat magánkézben lévő lombikklinikát, két éve pedig bezáratta a két megmaradt intézményt is. Bár akkor a hatékonyság javulását remélték a döntéstől, a meddőségi ellátórendszer problémáival továbbra is nehezen birkózik meg az egészségügy. Az elmúlt években az ország több pontján új szakambulanciákat nyitottak, ingyenessé tették a kezelésekhez szükséges gyógyszereket, változtattak több jogszabályon is, de a várólisták még mindig rendkívül hosszúak, a szakemberhiány pedig aggasztó. Ráadásul még mindig csak 12 állami intézményben lehet mesterséges megtermékenyítést (IVF) igénybe venni az országban, ez népességarányosan Európában az egyik legalacsonyabb szám.

Gondot okoz az is, hogy a mai napig nincs pontos adat arról, Magyarországon hányan vesznek részt asszisztált reprodukciós kezelésekben, és ebből hány gyermek születik. Az Országos Kórházi Főigazgatóságon belül, Vesztergom Dóra vezetésével működő Humánreprodukciós Igazgatóság létrehozta az ehhez szükséges online adatszolgáltató rendszert, de az elmúlt évtizedekben erre nem támaszkodhattak. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszában nemrég azt írta, hogy a kezeléseknek köszönhetően 2018 előtt évente 1400-1450 gyerek született, tavaly már több mint 2300.

A hozzáférhető statisztikák mindenesetre azt bizonyítják, hogy Magyarországon az utóbbi években folyamatosan nőtt az elvégzett lombikkezelések száma. Egy tavaly februári tájékoztatás szerint 2017-ben összesen 7473 asszisztált reprodukciós kezelést végeztek Magyarországon, 2021-ben pedig 12 237-et. A növekedés ráadásul annak ellenére történt, hogy ekkor még javában tartott a koronavírus-járvány. Az, hogy ebből pontosan hány gyermek született, arra vonatkozólag egyelőre nincsenek pontos adatok.

Szakambulanciák nyílnak, centrumok még nem

A Humánreprodukciós Igazgatóság tavaly egy koncepciót is nyilvánosságra hozott, hogyan tennék biztonságosabbá, elérhetőbbé és hatékonyabbá a meddőségi kezeléseket, ezekből még nem minden valósult meg. Továbbra is rendezetlen maradt például a petesejt-donáció és az embriók genetikai vizsgálatának engedélyezése. Információink szerint ezeket főleg a kisebbik kormánypárt, a KDNP ellenzi, pedig bevezetésükkel jelentősen lehetne növelni a sikeres lombikkezelések számát. A kormány ugyanakkor ingyenessé tette a férfiak számára szükséges gyógyszereket is, kedvező irányban változott a finanszírozás, és még ha nem is teljes sikerrel, de elkezdték szervezni a meddőségi szakambulanciákat is.

Ezek lényegében a meddőségi klinikák előszobáiként működnek, feladataik között szerepel a nőgyógyászati és andrológiai tanácsadás, az alapvizsgálatok megkezdése, diagnózis felállítása, a megfelelő kezelés felállítása, és akár egyes alapkezelések elindítása is. Végeznek mesterséges ondóbevitelt (inszeminációt) is, de ha lombikra van szükség, akkor már a meddőségi centrumokba irányítják a pácienseket.

További részletek a cikkben.