• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tovább szorongatná az Orbán-kormány az egészségügyi dolgozókat

Lapszemle MA 08:00 Forrás: Népszava Online
Tovább szorongatná az Orbán-kormány az egészségügyi dolgozókat

Az ügyeletek megháromszorozásával az orvosok nyugdíjszerző ideje is csökken.

A tervezett munkaszervezési szabályok szerint kettő helyett akár hat ügyeletet is elő lehetne írni, visszavágják a többletmunka díjazását, és már az ebédidő sem számítana bele a munkaidőbe. Az érdekvédők szerint egyes területeken tömegesen hagyhatják el a pályát - írja a nepszava.hu.

Újabb pótolhatatlan segítők tűnhetnek el a műtőkből Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint, ha kihirdetik azt a jogszabályt, amely átírja a munkaszervezési szabályokat. A változásról szóló javaslatot a Magyar Orvosi Kamarához (MOK) juttatta el a Belügyminisztérium, a tervezet szamizdatként terjed az ágazati érdekvédők között.

A tárca törvénymódosítási terve szerint az eddigi havi kettő helyett akár hatszor is kötelezhetőek lennének az ágazatban dolgozók ügyeletre. A többletmunka díjazását is drasztikusan visszavágja a javaslat. Soós Adrianna szerint ez azért is érhetetlen, mert most alig lehet kiállítani az ügyeleteket, ráadásul a műtőkben ezalatt is kemény munka zajlik.

Az éjszakai műszakokban sem adhatna a jövőben magasabb ügyeleti díjat a munkáltató, mint a délutániakban. Ha ez a változás megtörténik, akkor Soós Adrianna szerint tömegesen hagyhatják el a pályát például a műtéti asszisztensek, betegszállítók, laborasszisztensek. Az ő havi jövedelmükben ugyanis 50 vagy akár 200 ezer forintot is jelent az ügyeleti díj, amelyet most elveszítenének a tervezett szabályozással. – Van ennek értelme? Már most munkaerőhiány van a betegellátás szinte minden pontján – hívta fel a figyelmet.

A beteghordók többsége ahhoz, hogy meg tudjon élni, a pihenőidejében munkát vállal, burkol, kertet ás, kőműves mellett robotol. Ha még tovább szorongatják, kénytelen lesz váltani és otthagyni a betegtologatást  – utal az új szabály átgondolatlanságára Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) korábbi elnöke is. Az ő szervezete napok óta egyszerű pontokba szedve próbálja jelezni tagjainak, milyen bajokat okozhat a törvénymódosítási javaslat.

Szerinte a munkáltató által elrendelhető ügyeletek megháromszorozásával nemcsak az orvosok érdekérvényesítő képessége csorbul, hanem az orvosok nyugdíjszerző ideje is csökken. Jelentős visszalépésként értékelte azt is, hogy a jövőben beoszthatók lennének többletmunkára a várandósok, a kisgyermeküket egyedül nevelők is. Ha az ügyeletet  hétvége vagy ünnepnap követi, akkor már nem járna a dolgozóknak azért pihenőidő. 

További részletek a cikkben.