• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az államiban is milliót fizethetünk egy meddőségi kezelésért

Lapszemle 2022.10.19 Forrás: hvg.hu
Az államiban is milliót fizethetünk egy meddőségi kezelésért

A meddőségi magánklinikákat épp a „profitorientáltság” miatt szüntette meg az állam.

Nyár óta egyetlen meddőségi magánklinika sem üzemelhet Magyarországon, az állami kórházakban viszont megszaporodtak a fizetős lombikkezelések. Azoktól a pároktól, akik valamilyen okból kiestek az ingyenes kezelések lehetőségéből, akár egymillió forint körüli összeget is elkérnek, cserébe ugyanúgy hosszú várólistákkal és a túlterhelt rendszerrel találkoznak. Ezen a magánklinikák segíthetnének, de azokat épp a „profitorientáltság” miatt szüntette meg az állam - írja a hvg.hu.

800 ezer forint – mindent összevetve körülbelül ennyit kellett fizetnie Mariannának egy budapesti állami klinikán, hogy lombikkezelésen vehessen részt. Marianna annak a több száz nőnek – és párnak – az egyike, akik valamilyen ok miatt már kiestek az állami támogatásból. Magyarországon 2020. január elseje óta nemcsak a meddőségi kezelések, hanem az ahhoz szükséges gyógyszerek, hormoninjekciók is szinte teljesen ingyenesek, de csak azoknak, akik még nincsenek túl 5 próbálkozáson, vagy nem múltak el 45 évesek.

Marianna és párja az első kategóriába esett, ők már öt embrióbeültetésen is túlvannak, de eddig nem jártak sikerrel. Korábban még úgy gondolták, hogy a magánegészségügyben próbálkoznak tovább, kihasználva a rövidebb várakozási időt, és a szerintük „emberségesebb” hozzáállást. A magánklinikák betiltása óta azonban ettől is elestek. Annál nagyobb volt a meglepetésük, amikor kezelőorvosuk arról tájékoztatta őket, hogy nyugodtan maradhatnak az állami rendszerben – feltéve, ha fizetnek.

Hasonlóan járt Zsuzsa, aki nem az öt lehetőség kihasználása, hanem életkora miatt kényszerült a fizetős lombikra. Egy másik magyarországi klinikán neki már lényegesen többet, mindennel együtt körülbelül másfél millió forintot kellett fizetnie, hogy részt vehessen a lombikprogramban. Ha csak az árakat nézzük, körülbelül ugyanennyibe került volna számára a kezelés egy jóhírű csehországi klinikán is, de így legalább a beavatkozáshoz szükséges utazást megúszta. Az már más kérdés, hogy emiatt több olyan vizsgálattól is elesett, amit csak külföldön végeznek el.

Profitorientált?

Az, hogy a meddőségi magánklinikák beszántása után az állami intézményekben is lesz lehetőség fizetős lombikra, eddig sem volt titok. A hvg.hu kérdésére korábban Gulyás Gergely is megerősítette, hogy a kormány hamarosan kidolgozza a részleteket, de pontos tájékoztatást azóta sem adtak.

Lapunk kérdésére az Országos Kórházi Főigazgatóság – és az azon belül január óta működő Humánreprodukciós Igazgatóság – most mégis azt válaszolta, hogy a lehetőség „mindig is” adott volt azoknak a pároknak, akikre nem vonatkozik az ingyenesség. Mint írták, a kezelés pontos árait a költségek határozzák meg, ami a kezelés típusától függően körülbelül 250-800 ezer forintos nagyságrendet jelent.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink