• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az államtitkárság is felült a vegyipari lobbinak

Lapszemle Forrás: alfahír.hu

Egyre világosabban kirajzolódik a frontvonal a glifozát-háborúban, és csapataink úgy tűnik, hogy a rossz oldalra keveredtek.

Most például az Egészségügyért Felelős Államtitkárság árulta el, hogy egy washingtoni központi lobbiszervezet véleményét tartja követendőnek. Emlékezetes – írja az alfahir.hu portálja –, hogy az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága hétfői ülésén a megismerhettük a Földművelésügyi Minisztérium (FM) glifozáttal kapcsolatos támogató véleményét. Az ülésen az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is képviseltette magát (dr. Bíró Krisztina, a Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Osztály vezetője), lapunk írásban fordult az egészségügyért is felelős tárcához, hogy tájékoztasson minket a növényvédő szerrel kapcsolatos álláspontjáról.

A vita abban áll, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül működő Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) A2, azaz az „emberben feltehetőleg rákkeltő" kategóriába sorolta a glifozátot. Azonban az Európai Bizottság élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) a BfR német szövetségi kockázatelemző intézet jelentése alapján nem tartotta indokoltnak a vegyszer „emberi karcinogénként" való besorolását.

Ugyanakkor a glifozáthatóanyag-tartalmú szerek használati engedélye július 1-jén lejár az Európai Unióban, ami komoly érvágást jelentene az olyan multinacionális agrárkémiai vállalatoknak, mint például az amerikai Monsanto.

Az EMMI az alábbi kiegészítéssel szolgált a portálnak: Az Európai Unióban forgalomba kerülő vegyi anyagokat az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK rendelet (CLP rendelet) kritériumai szerint kell osztályozni. A CLP rendelet előírásai a növényvédő szerekre és azok hatóanyagaira is kiterjednek. Az osztályozási felelősség a vegyi anyagok (és keverékek) forgalomba hozóit terheli, ugyanakkor a CLP rendelet tartalmaz egy olyan listát (a rendelet VI. melléklete), amely meghatározza egyes anyagok Európai Unióban kötelezően alkalmazandó, úgynevezett harmonizált (egységes) osztályozását.

A glifozát szerepel ezen a listán, a jelenleg érvényben lévő harmonizált osztályozása a súlyos szemkárosító és vízi környezetet veszélyeztető tulajdonságaira és a vonatkozó CLP veszélyességi osztályokra terjed ki.

A tárca továbbá jelezte, hogy Németország, mint a hatóanyagot értékelő tagállam, 2016. március 17-én a harmonizált osztályozás megváltoztatására vonatkozó javaslatot (úgynevezett CLH dossziét) nyújtott be az Európai Vegyianyag-ügynökséghez (ECHA), a CLP rendeletben meghatározott eljárási rendnek megfelelően.

Legolvasottabb cikkeink