• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az éber kóma határán él évek óta a fiatalember

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Sajátos módszerrel próbálnak gyógyítani a tiszaföldvári karitászosok egy fiatalembert.

A maroknyi csoport hiszi, hogy folyamatos kommunikációval vissza lehet hozni a „való világba" egy már öt esztendeje az éber kóma határán élő fiút. Fél év alatt látványos sikert értek el. A fiatalember öt esztendővel ezelőtt, egy forró nyári napon a martfűi sportpályán, labdarúgóedzés közben lett rosszul, majd élettelenül zuhant a földre. Bár a sportvezető azonnal hívta a mentőket és a társak megkezdték az újraélesztést, mégis eszméletlen állapotban került a szolnoki Hetényi Géza Kórház intenzív osztályára. Sanyi túl sokáig volt oxigénhiányos állapotban, évek alatt sikerült csak az éber kóma határáig is eljutnia – írja a Szoljon.hu portálja.

Sinka Józsefné Marika odalép az ágyhoz, megsimogatja Sanyit, aki lábát beleteszi az asszony kezébe. Így szoktunk „társalogni" – magyarázza az asszony. Mivel Sanyi beszélni nem tud, kialakított egy sajátos kommunikációt a lábával. Remekül működik! Ennyi csak. Higgyék el, Sanyinak ez az egyik legjobb orvosság most: a beszélgetés, az élénk és valós emberi kapcsolatok – vélekedik Marika, aki elmondja, a helyi Karitász csoportnak volt az ötlete, hogy ily' módon hozzák „vissza" a fiút. A különleges kísérlet fél éve kezdődött. Azóta rendszeresen meglátogatja valaki Sanyit, hogy pár percet eltöltsön mellette és szobájába vigye a „világot". Fiatalok és idősebbek, fiúk és lányok egyaránt bekopogtatnak a Burján család ajtaján.

Látványos javulást tapasztaltunk Sanyi állapotában az elmúlt hónapok alatt – mondja a földvári diakónus, plébániavezető Kovácsik Antal. Rendezettebben mozog, élénkebben reagál mindenre. Megérti, amit mondunk, látják, kacag a vicceken! Hisszük, hogy a szeretet gyógyít!

Sanyi édesanyja elmondta: fiáról teljesen lemondtak az orvosok, de ő tudta, hogy fia erős szervezete nem adja fel a küzdelmet. Még ha nagyon lassan is, de javulni fog az állapota. Mint mondta: ő is mindennap órákon keresztül beszél hozzá, cirógatja és lám, fia felébredt az éber kómából is. Az asszony hálát adott a Jóistennek, hogy idáig eljutottak.

Sándor történetében a legcsodálatosabb dolog az édesanya folyamatos jelenléte a fia mellett – kommentálja az esetet egy intenzív osztályon dolgozó szakember.

– Mint orvos, nem zárom ki a lehetőségét, hogy a fiatalember állapota javuljon a folyamatos kommunikáció hatására. Mi is beszélünk a kórházban az eszméletlen betegekhez, a nővérek fényképeket tesznek ki az ágy mellé. Fontos az érintés, a beszéd, a zene, amik pozitív változást idézhetnek elő. Sokan kérdezik mostanában, mi a véleményem a két hónapja kómában lévő autóversenyző, Schumacher állapotáról. Nos, akárcsak Sanyinál, nála is előfordulhat látványos javulás, de ehhez gondos ápolásra és valamiféle csodára is szükség van – jegyezte meg a szakember.