• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kegyes halál gyermekeknek is?

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Elfogadta a gyerekeutanáziát engedélyező törvényt a belga parlament.

Amennyiben a király is szentesíti, a világon Belgium lesz az első ország, ahol a halálos beteg gyermekekre is kiterjedhet az asszisztált öngyilkosság. A szomszédos Hollandiában csak tizenkét év felettieknek, szülői beleegyezéssel engedélyezett az eutanázia. Belgiumban – ahol tizennégy éve legalizálták az eutanáziát – tavaly novemberben tizenhét gyerekorvos nyílt levélben fordult a Szenátushoz, hogy támogassák a gyermekeutanázia legalizálását. A vita ott is heves: a súlyos betegségekben szenvedő fiatalokat kezelő szakemberek szerint minden gyerek szemében ott csillog a remény, élni akarnak, nem meghalni – írja a Szabad Föld – online.

Belgium és Hollandia mellett Luxemburgban, Svájcban, az Amerikai Egyesült Államokban pedig Montana, Oregon és Washington államban is engedélyezett a szigorúan körülírt javallat alapján, orvosi segítséggel végrehajtható eutanázia. Egyedi esetben a bíróság engedélyezett már aktív eutanáziát Ausztráliában, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Németországban. A Bundestagban megkezdték a tárgyalási folyamatokat, háromévnyi vitaidőt irányoztak elő az eutanázia legalizálásával kapcsolatos kérdések körüljárására.

Svájcban valóságos „eutanáziaturizmus" működik. Az alpesi országban 1941 óta legális az asszisztált öngyilkosság, ha az a személy (az asszisztáló), akit bevonnak a segítségbe, nem orvos végzettségű és nincs személyes vagy szerzett érdekeltsége az esemény kimenetelében. Az asszisztált öngyilkosság azt jelenti, hogy például az asszisztáló személy segíthet a gyógyszer odaadásával, de ő maga közvetlenül nem adhatja azt be a betegnek. A Dignitas nevű szervezet – amely abban nyújt segélykezet a halálos beteg embereknek, hogy véget vethessenek az életüknek – statisztikája szerint külföldről évente több mint ezer kliensük érkezik az országba.

A belga parlamentben 86 igen vokssal, 44 ellenében, 12 tartózkodás mellett szavaztak a törvényről. A törvény szerint a kamaszok nem dönthetnek fontos gazdasági és érzelmi kérdésekről, de hirtelen eldönthetik, hogy valaki ölje meg őket – hívta fel a jogszabály veszélyeire a figyelmet André-Joseph Leonard brüsszeli érsek, aki úgy vélekedik, ez árt az emberek közti szolidaritásnak.