• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

    • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

      Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

    • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

      Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • egynapos sebészet
    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

    • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

      Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Az egészségre ártalmasabb lehet a sütés, mint a szmog

Lapszemle 2019.03.16 Forrás: Qubit
Az egészségre ártalmasabb lehet a sütés, mint a szmog

Egy kutatás szerint a sütés bármilyen formája többet árt az emberi szervezetnek, mint a nagyvárosokban gyakran megjelenő szmog.

A konyhai légszennyezés károsabb lehet az egészségre, mint a nagyvárosokra és ipari zónákra telepedő szmog – írta a Qubit az amerikai környezetegészségügyi kutatókat tömörítő Indoor Chem tavalyi vizsgálatának eredményeit összegző The Guardian-cikk alapján.

A háztartások konyháiban keletkező egészségkárosító anyagokat tavaly nyáron több száz helyszíni vizsgálattal felmérő Home Chem projekt feltárta, hogy egy átlagos amerikai otthonban az ózon (O3), a nitrát- (NO3) és hidroxid- (OH) ionok, a szénmonoxid (CO) és a metán (CH4) aránya a levegőben magasabb volt, mint a durván szennyezett városok légterében. 

Leginkább a sütés szennyezi a környezetet, legyen szó a serpenyőben vagy fritőzben, illetve a kemencét imitáló sütőkben, illetve pirítókban végzett hőkezelésekről - állapították meg a kutatók. Így a pirítós, a tükörtojás, a sült kolbász éppúgy veszélyforrás, mint a csőben sült kelbimbó vagy a sült csirke.

Az angolul particular matter (PM) néven ismert szálló por a konyhákban javarészt a sütés-főzés alapanyagaiból áll, beleértve a fűszereket, a részben elszenesedett zöldség- és húsmaradványokat, az olaj- és zsírmolekulákat.

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink