• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egészségügy helyzete nemzetbiztonsági kockázat

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Azonnali bérrendezésre, és legalább öt évre előre tervezhető életpályamodellre van szükség az egészségügyben - véli dr. Éger István.

A Sopronban élő, Peresztegen háziorvosi praxist vivő, s mind a mai napig mentőorvosként is kivonuló dr. Éger István ismét bizalmat kapott, így további négy évig töltheti be a Magyar Orvosi Kamara elnöki posztját. A háziorvos, így belülről ismeri az egészségügy helyzetét - írja a kisalfold.hu.

- Elnök úr, "Az egészségügy hadrafoghatósága nemzetbiztonsági kockázatot rejt!" - címmel adott ki közleményt a küldöttgyűlés. Valóban ekkora lett a baj az egészségügyben?

- Előrebocsátom, az orvosi kamara, ahogy korábban, úgy most sem tudja megoldani a felmerülő problémákat. Nekünk az a dolgunk, hogy jelezzük a bajt. Rendszeresek az egyeztetések az államtitkárral. Ő is jól ismerik a helyzetet. Elegendő pénz azonban továbbra sem érkezik.

- Napi hír volt, hogy az egyik budapesti kórházban tömegesen mondtak fel az aneszteziológusok. A nyugati határszélen pedig folyamatosan keresnek szakorvosokat. Így nehéz megszervezni az ellátást.

- Komoly gondot okoz az ellátásban az orvos, illetve a szakszemélyzet hiánya. Mondok egy példát: Sopron környékén a falvakban, jelenleg azért megoldatlan a mozgó gyermekgyógyászati szakszolgálat, mert a közelmúltban három szakorvos mondott fel a kórházban.

Az is tapasztalható, hogy a szakemberhiány miatt, túl sok az őrzött betegszállítás, azaz kórházak közötti transzport. Hiába a szép épület, ha ott bent nincs elegendő orvos, akik helyben is elláthatnák a betegeket. Szabálytalanul rendszeresen dolgoznak felügyelet nélkül rezidensek.

A rendszert a benne dolgozók hitvallása, szeretete és eltökéltsége tartja egyben. De, ez nem tarthat örökké. Azonnali bérrendezés szükséges; többlet jövedelemhez kell juttatni a dolgozókat. S ezt ki kell, hogy egészítse az életpályamodell bevezetése. Az emberi erőforrást pedig meg kell becsülni! A jövő évi költségvetés tervezetében azonban még nem látjuk, hogy benne lennének ezek a plusz pénzek.

A teljes interjú a kisalfold.hu-n

Legolvasottabb cikkeink