• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az egészségügy is lehet jobb és olcsóbb

Lapszemle Forrás: piacesprofit.hu

Leitner: A méretgazdaságos, hatékony működés magasabb színvonalú, olcsóbb szolgáltatást eredményez.

Leitner György az elmúlt közel huszonöt évben egészségipari vállalatoknál dolgozott vezetőként. Tapasztalatait, vezetői kvalitásait most egy globális magán-egészségügyi szolgáltató élén kamatoztatja, ahol egyszerre kell leküzdenie a munkaerő-hiányból fakadó nehézségeket és a for-profit–nonprofit világ együttélésének problémáit. A piac&profit.hu kérdezte a szakembert.

- Egy induló cég sikerre viteléhez vízióra, kitartásra és szerencsére is szükség van. A nagyvállalati működésben már léteznek a folyamatok, és nem jellemző a kisvállalkozásoknál hihetetlen frusztrációt okozó tőkehiány sem. Stabilabb körülmények között lehet építkezni, továbblépni, de vannak más veszélyek. Az Affidea egyik ága közfinanszírozott feladatot lát el, a másik a térítéses magán-egészségügyi ellátásban nyújt diagnosztikai szolgáltatást. Magyarországon az OEP által meghatározott finanszírozási keret alacsony: egy-egy vizsgálatra nagyobb az igény, mint amit havonta a közfinanszírozási limit megenged. Ezt igazolják a hosszú, több hónapos várólisták. A radiológusok hiánya – ami szintén tőlünk függetlenül kialakult helyzet – is nehezíti a működésünket. Egy teljes középgeneráció távozott az országból, és ezért magánszolgáltatóként is napi gondokkal küzdünk, hogy magunkhoz tudjuk vonzani és megtartsuk az orvosokat.

A magánszolgáltatók nagyon széttöredezetten vannak jelen. Épp csak elindult az a fejlődés, amelynek a során a lakásrendelők komplex szolgáltatásokat kínáló ellátó centrumokká fejlődnek. Következő lépés lesz a hálózatosodás, amikor több nagyobb magánszolgáltató országos szinten szolgáltat ugyanolyan minőségben, és üzleti modellben. Ekkor már az egészségbiztosítónak sem háromezer-ötszáz szolgáltatóval kell megegyezni, hanem tízzel, és az lefedi az országot. Ebbe az irányba haladunk, de hogy mikor érünk el ide, nem tudom. Ehhez adókedvezményekre is szükség van.
Ma a körülbelül tízmilliárd forintos egészségbiztosítási piac hetvenöt százaléka a munkáltatók által kötött adómentes biztosítás, és csak töredéke, amelyet magánszemélyek kötnek. Ha lennének egyéni adókedvezmények is, nagyot lendítene a szektoron.

Az attitűd változna: sok kis pénzt lehetne becsatornázni, és számtalan igény jelenne meg, amelyre a biztosítók is tudnának reagálni olyan általános egészségbiztosítási termékkel, amely nem egy-egy nagy betegségcsoportra, másodlagos orvosi véleményre vagy külföldi gyógykezelésre vonatkozik, hanem a mindennapi ellátásra. A közellátásnak és a magángyógykezelésnek is megvan a szerepe az ellátásban. Egy egészséges rendszerben ezek egymásra épülve működnek - mondta el az interjúban Leitner György. A teljes beszélgetés