• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sokba kerülnek az ajánlott védőoltások

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Hét olyan betegség van, amely ellen létezik vakcina, de nem szerepel a kötelező védőoltások között, és nem jár rá tb-támogatás sem.

Nem a gennyes agyhártyagyulladás elleni az egyetlen ajánlott védőoltás, jelenleg hét olyan betegség van, amely ellen létezik vakcina, de nem szerepel a kötelező védőoltások között, és nem is jár hozzá tb-támogatás. Ilyen még a bárányhimlő, a rotavírus-fertőzés, a kullancsok által terjesztett agyvelő-agyhártyagyulladás, az influenza, a fertőző májgyulladás és a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) is. Annak a szülőnek, aki mindegyik fertőzéssel szemben védetté szeretné tenni gyermekét, ma még mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert az említett oltások összesen csaknem 200 ezer forintba kerülnek - összegezte a magyaridők.hu.

A vakcinákra költött forintok már igen rövid idő alatt megtérülnek – állítják a szakemberek. A bárányhimlő-vakcina beemelése a védőoltási programba hozzávetőleg 1,5 milliárd forint költségterhet jelentene az államnak. Ennek az összegnek azonban a duplájába, mintegy 3 milliárd forintba kerül a gyógykezelések és a szülők táppénze, illetve a kieső munkanapokból fakadó veszteség. Ami a rotavírus-védőoltást illeti, egy, a hazai kórházakban végzett felmérés adatainak alapján néhány éve mintegy félmilliárd forintra becsülték a jelentett fertőzöttek gyógyítási költségét, és ebben nem szerepelnek a kórházon kívüli gyógyszerkiadások.

Tizenegy olyan fertőző megbetegedés van, amely ellen Magyarországon jelenleg kötelező és ezzel együtt térítésmentes is a védőoltás. Ezek a tbc, a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a gyermekbénulás, a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a májgyulladást okozó Hepatitis-B, a Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás és a jellemzően az influenza következményeként kialakuló pneumococcus.

Emellett a 7. osztályos lányok 2010 óta ingyenesen vehetik igénybe a HPV-oltást is, ha azt szüleik számukra igénylik. A kötelező vakcinákat az állam finanszírozza, az ajánlottak közül pedig főleg a rotavírus elleni oltás költségét egyre több önkormányzat vállalja át részben vagy egészében a szülőktől - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink