• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az egészségügy nem mindenható

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A szaktárcától nem vár bocsánatkérést, de a média egyes képviselőinek elnézést kellene kérniük - mondja a visszatért főigazgató.

Nem várt bocsánatkérést a szaktárcától a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, miután kiderült, nem hibázott az intézmény az augusztusban történt csecsemőhalálozások ügyében – írja a Magyar Nemzet.

Csiba Gábor a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, a média egyes képviselőinek kellene elnézést kérniük a kórházi közösségtől, mivel egyszerűen falhoz akarták állítani őket. Meglátása szerint nem tapasztaltak tömeges elfordulást a betegek részéről.

– Vizsgálják ki, és várom az eredményt – ezt mondta, amikor kiderült, a miniszterelnök elrendelte, hogy mentesítsék önt a munkavégzés alól, amíg le nem zajlik a koraszülöttek halála ügyében indított vizsgálat. Számított arra, hogy ilyen hosszúra fog nyúlni?


– Kilenc haláleset kivizsgálása nem rövid idő, és a vizsgálatnak csak az egyik része zárult le, a hatósági eljárás – a rendőrségi nyomozás – jelenleg is tart. A mentesítés ellen természetesen nem tiltakoztam, hiszen kilenc kisgyermek halála olyan esemény, amely kapcsán egy gondoskodó állam felelős kormányának be kell avatkoznia, azt ki kell vizsgálnia. Én ezt elfogadtam, és ha nem tették volna meg központilag, én magam kértem volna a mentesítést azért, hogy a vizsgálat pártatlanságát és befolyásmentességét biztosítani lehessen.

- Önt meghallgatták a vizsgálat során? Korrekt volt az eljárás?


– Engem személy szerint nem. A közvetlen betegellátásban nem veszek részt, én azért vagyok felelős, hogy a kórházban minden szabályozott legyen. Mondok egy példát: én akkor vagyok hibás, ha nem szabályozom, hogy miként kell kezet mosni a kórházban. Azért nem én vagyok a felelős közvetlenül, ha ezt az előírást valaki nem tartja be. A vizsgálat során ezeket a szabályokat nézték, illetve azt, hogy ezeket betartották-e. A kollégáim beszámolója alapján korrekt volt a hatósági eljárás.

– Miért kellett ennyit várni a visszahelyezésére, hiszen – a Magyar Nemzet többször is beszámolt róla – hetek óta lehetett tudni, hogy sem személyi, sem szakmai mulasztás nem történt?

– Több mint ötszáz vizsgálatot végeztek, ehhez időre volt szükség. A mentesítés szeptember 15-én túli meghosszabbítása közös megegyezés volt, hogy minden vizsgálat megtörténhessen. Ennyi idő kellett az eredmények összegzéséhez, hogy az ügy egészséghatósági részét lezárhassák.

– Ez idő alatt tájékoztatták a vizsgálat egyes fázisairól?


– Hivatalos tájékoztatást nem kaptam az egyes fázisokról, de hangsúlyozom, hogy nem is kértem. A mentesítésemnek így volt értelme.

A teljes interjú a szombati Magyar Nemzetben olvasható.

Legolvasottabb cikkeink