• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Béremelést is ígér az egészségügyi államtitkár

Lapszemle 2018.06.14 Forrás: magyaridok.hu
Béremelést is ígér az egészségügyi államtitkár

Az országos tiszti főorvos szerepének erősítése várható, valamint az ellenőrzés és a hatósági feladatok szélesítése is.

Öt nagy nemzeti egészségprogram készül a népegészségügyi cselekvési tervhez kapcsolódva annak érdekében, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota – mondta a Magyar Időknek adott interjúban az egészségügyért felelős államtitkár. Nagy Anikó határozott célnak nevezte, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a kórházi fertőzések megelőzését. Arról is beszélt, hogy folytatni kell a béremeléseket, de a pályakezdő egészségügyieket egyéb módon is szeretnék segíteni az életkezdésben.

A szakmán belül sincs feltétlen egyetértés abban, hogy vajon a kórházi adósságok folytonos újratermelődéséért az évtizedek óta tartó krónikus alulfinanszírozottság vagy a nem megfelelő gazdálkodás okolható.

– Az adósságállomány 2010 óta radikálisan csökkent, 130 milliárdról 27 milliárd forintra. Kórházanként nagyon változó, miért keletkezik tartozás, és ahogyan az adósság termelődésének többféle oka van, arra sincs egyforma recept vagy kezelési mód, hogyan lehet ezt megszüntetni. Ezért átfogó, fűnyíróelvszerű megszorításokkal nem lehet célt elérni ezen a területen, mert az általában csak a gyógyításra fordítható erőforrá­sokat csökkenti. Hiszem ugyanakkor, hogy a szabályozott­ság javítása, a gazdálkodási folyamatok átvilágítása és kontrollja, a párhuzamosságok fel­tárása és a hatékonyságra való törekvés pozitív hatással lesz az adósságállomány növekedésének féken tartásában. Nemcsak a Heim Pál Gyermekkórházban tapasztaltuk ezt meg annak idején, amikor másfél év alatt sikerült megállítani az adós­ság­állomány jelentős növekedését, hanem több kórház átvilágítása során is az elmúlt években.

Milyen módon tervezik átszervezni a mentést és a sürgősségi betegellátást?

– Fontosnak tartjuk, hogy ezeken a területen is növekedjék a lakosság megelégedettsége, és szélesebb körben megismertethessük a sürgősségi ellátás szerepét. A hatékonyabb működtetésére pedig kiemelt cselekvési tervet készítünk. Folytatódik a tavaly megkezdett országos gyermeksürgősségi ellátó program is, amelynek köszönhetően egy magas szintű egészségügyi ellátóhálózat alakulhat ki hazánkban. A mentőszolgálatnál a szervezettséget, a dolgozók társadalmi megbecsültségének erősítését tartom nagyon fontosnak, de természetesen folytatódnak a megkezdett felújítások, mentőautó-beszerzések is.

Az ágazat korábban hiába érvelt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az ÁNTSZ önállóságának megőrzése mellett. Kásler Miklós egészségügy-miniszter már jelezte: növelni kívánja az egészségbiztosító önállóságát, hatáskörét, hatósági jogkörét, a finanszírozásban pedig a döntési szintek koncentrációját. Van-e hasonló elképzelés a tisztiorvosi szolgálattal kapcsolatban is?

– Igen. A tisztiorvosi szolgálat, illetve az országos tiszti főorvos szerepének erősítése várható, valamint az ellenőrzés és a hatósági feladatok szélesítése is.

A nyilvánosságra került információk szerint teljesen átalakul az államtitkári stáb.

– Az eddigiektől eltérő, új struktúrát alakítottunk ki. Három helyettes államtitkár­ság fog működni a korábbi négy helyett. Az egyik az egészségügyi ellátórendszer szakmai irányításával és felügyeletével, a második az ellátórendszer gazdálko­dási-pénzügyi folyamatainak vizsgálatával, a szabályozottság erősítésének segítésé­vel, valamint a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő felügyeletével, míg a harmadik az egészségügyi ellátórendszer­ben zajló fejlesztésekkel foglalkozik majd. Amint korábban is említettem, erősödik az országos tiszti főorvos szerepe, és komoly fela­da­tot szánunk a meglévő háttérintézményeknek is. A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink