• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Előbb a struktúra, aztán a forrás

Lapszemle 2018.06.14 Forrás: Figyelő
Előbb a struktúra, aztán a forrás

Nem szerencsés a mostani finanszírozási rendszer szerkezete, hiszen több mint húszéves struktúráról beszélünk

Hogy az egészségügy a különböző szakterületein előrelépjen, a szerkezeti váltás elkerülhetetlen. Ha megvan a struktúra, a pontos tevékenységekhez lehet rendelni a forrásokat – mondta a Figyelőnek adott interjúban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) új vezetője.

– Nem politikusként, hanem orvos főigazgatóként érkezett a kormányba. Melyik területet érzi az Emmiben a legnagyobb kihívásnak?

– Nem érzem, hogy különbséget kellene tennem a minisztérium területei között, mindegyik ugyanolyan fontos a számomra.

– De mégis, hol kell a leggyorsabb intézkedéseket eszközölnie?

– Egyértelműen az egészségügyben. Nem azért mondom ezt, mert erről a területről érkeztem, hanem mert ez a tény. A probléma összetett, bonyolult, és évtizedek óta nem sikerült megoldani.

– Az ellenzéki média szerint tisztogatásba kezdett a tárcánál. Miért volt szükség olyan mértékű személycserékre még középszinten is, miután a minisztérium élére került?

– Nem volt akkora a váltás, mint amiről az ellenzéki sajtó írt. Annyi történt, hogy az új feladatokhoz, új szemlélethez a legalkalmasabb embereket állítottuk csatasorba. Ez egyáltalán nem minősíti az elmúlt ciklusokban itt dolgozók teljesítményét.

– Felmerült, hogy egyes háttérintézmények ismét önálló státust kapjanak?

– Bizonyos változtatások szükségszerűek lesznek, ennek oka a kormányzat népegészségügyi programja. Ez az Országos Tisztifőorvosi Hivatalra például megnövekedett terheket ró majd, például a kórházi fertőzések kérdésének a rendezése is rájuk hárul.

– Hogy áll a budapesti kórházfejlesztési program, amely a kampányban nagy hangsúlyt kapott?

– Az ország központi régiójában három nagy sürgősségicentrum-fejlesztés zajlik. Ennek keretében a Honvédkórházat, a dél-budai és a dél-pesti központot fejlesztjük, építjük ki. Több kórházi és járóbeteg-szakrendelési korszerűsítés is zajlik, hiszen amíg a centrumok ki nem épülnek, valahol addig is el kell látni a betegeket. Ezeknek a munkálatoknak egy része még tervezési szakaszban van, más részükre viszont már a közbeszerzések kiírását is megkezdjük.

– A legtöbb szakember szerint az egészségügy alapjaival van baj. Ön szerint is szerkezeti átalakításra lesz szükség a hatékony rendszer kialakításához?

– Ahhoz, hogy az ágazat a különböző szakterületein előrelépjen, ez elkerülhetetlen. Ha megvan a struktúra, a pontos tevékenységekhez lehet rendelni a forrásokat.

– A szerkezeti átalakítás mit takarna pontosan? Az egészségügy működése a laikusokat leginkább egy feneketlen zsákra emlékezteti, amely csak nyeli a milliárdokat.

– Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem szerencsés a mostani finanszírozási rendszer szerkezete, hiszen több mint húszéves struktúráról beszélünk. Közben az orvostudomány elrohant mellettünk, ezért nyilván ezen a támogatási szisztémán is változtatni kell. Ugyanez vonatkozik az orvosi megközelítésekre is, hiszen ma már mások a szakemberek lehetőségei, mint néhány évtizede, amikor ezt a rendszert bevezették és sokáig működtették. Gyakran előfordul, hogy a klasszikus gyógyítási módszerekkel ugyanaz elérhető, mint egy sokkal drágább eljárással. De ez fordítva is igaz lehet. Azért mondtam, hogy az egészségügy egy nagyon bonyolult terület, amelyhez differenciáltan kell közelíteni. A minisztériumi cselekvés időbeli prioritásai között épp ezért áll ez a szektor az első helyen. A kormány hosszú távon gondolkodik, a népegészségügyre helyezzük a hangsúlyt... A teljes interjú a hetilapban.

Legolvasottabb cikkeink