Ha legátolnak egy agyi enzimet, azzal csökkenthető az étvágy, ezzel pedig az elhízás és a cukorbetegség is megelőzhető.
A kutatók azt találták, hogy ha az agyban legátolnak egy agyi enzimet, azzal csökkenthető az étvágy, ezzel pedig az elhízás és a cukorbetegség is megelőzhető - írja a hvg.hu.
Újszerű megközelítést dolgoztak ki az evésszavarok kezelésére a Kölni Egyetem kutatói. A szakemberek az egérkísérletek során kimutattkák, hogy a hipotalamuszban lévő idegsejtek egy csoportja, az úgynevezett agouti-related peptide neuronok (AgRP) szabályozzák a lizofoszfolipidek felszabadulását, amelyek viszont az agykéregben lévő azon idegsejteket ingerlik, amik serkentik a táplálékfelvételt – olvasható a Nature-ben megjelent publikációban.
A kutatók emellett azt is megállapították, hogy a hipotalamuszban lévő aktivált AgRP neuronok éhségérzetet váltanak ki. A kutatásban az is kiderült, hogy az AgRP-k egy agyi enzimhez, az autotaxinhoz (ATX) is kapcsolódnak. Amikor az egerekben gátolták az ATX-et, azzal szabályozni tudták az állatok étvágyát is.
Johannes Vogt, a kutatás egyik tudósa szerint amikor genetikai úton, vagy gyógyszerekkel gátolták az ATX-et, jelentős mértékben csökkent túlzott tápanyagfelvétel és az elhízás.
További részletek a cikkben.