• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

150 éve költözött Zuglóba a Bethesda Kórház

Lapszemle 2022.07.06 Forrás: pestbuda.hu
150 éve költözött Zuglóba a Bethesda Kórház

Felismerve a pesti egészségügy hiányosságait már 1866-ban létrehozták a Bethesda Kórházat a Rózsa utcában.

A Bethesda Kórház történetének kezdete a terézvárosi Rózsa utca 5. szám alatti épülethez kötődik, ahol 1866-tól Bakody Tivadar főorvos irányításával folyt a gyógyító tevékenység. A Sugár út, a mai Andrássy út kiépítése miatt 1870-ben eladni kényszerültek a kórház 1868-tól használt Rózsa utca 8. szám alatti épületét. A Herminamezőn álló Bartl-villa megvásárlásával nyílt lehetőség egy nagyobb és korszerűbb kórház kialakítására. A Bethesda Kórház zuglói gyógyító szolgálata 150 éve, 1872 májusában kezdődött el - írja a pestbuda.hu.

A Bethesda Kórházat 1866. január 1-én nyitotta meg, és közel ötven éven át működtette a Pesti Református Egyházközség Németajkú Református Leányegyháza. A gyógyító intézmény elnevezése szimbolikus. A Biblia szerint Bethesdának egy gyógyító erejű tavat hívtak Jeruzsálemben, amelynek vizét időnként egy angyal felkavarta. Aki elsőnek lépett bele a felkavart vízbe, meggyógyult. Jézus egy szombati napon egy olyan beteget gyógyított meg itt, aki 38 éven át várta a gyógyulás lehetőségét, de nem volt, aki a vízhez segítse. A Bethesda név választásával a kórházban végzett keresztény lelkületű gyógyító tevékenységre utaltak.

A Németajkú Református Leányegyház lelkésze, Rudolf König (1816–1894) több évtizedes szolgálata alatt eredményes, áldott szervezőmunkát végzett a kórház működtetése, a templomépítés és a gyülekezetszervezés területén. Bár a Németajkú Leányegyház nem rendelkezett jelentős létszámú tagsággal, úttörő volt sok szociális, ifjúsági és diakóniai kezdeményezésben.

Felismerve a pesti egészségügy hiányosságait, már tizenkét évvel templomuk megépítése előtt, 1866-ban létrehozták a Bethesda Kórházat. Lelkipásztoruk vezetésével az egyházközösség kovászként hatott a Magyarországi Református Egyház mindennapi életére, egyben követendő példaként szolgált a nagyvárossá fejlődő Pest polgárai számára.

A kórház megszületése a terézvárosi Rózsa utca 5. számú földszintes házhoz köthető, ahol Bakody Tivadar (1825–1911) főorvos irányította a gyógyító tevékenységet. A szakszerű ápoláshoz Theodor Biberauer (1829–1913), a leányegyházközség világi elöljárója a németországi Kaiserswertből kért diakonisszákat, akik 1866 nyarán érkeztek meg. A diakonisszák protestáns felekezetű teljes élethivatásukkal a gyógyítás szolgálatát választó hölgyek voltak.

A kórházban a különböző országok jövevényeit és a nincsteleneket is ellátásban részesítettek. Az osztrák–porosz háború hadisérültjeinek befogadásával a sajtó figyelmét is magukra vonták. A kórházat már 1868-ban nagyobb épületbe költöztették, a Rózsa utca 8. szám alatti ingatlanba, amit a mai Andrássy út kiépítése miatt 1871-ben el kellett adni. A terézvárosi Rózsa utcai ingatlan megfelelő értékű kisajátításáról a Fővárosi Közmunkák Tanácsával tudott megállapodni a kórházat fenntartó leányegyházközség.

Az 1871 februárjában kötött egyezség szerint a vevő 86 300 forintot fizetett az egészségügyi épületért. Az eladó a szerződés megkötése utáni egy évben még használhatta az ingatlant gyógyítási célra. Ebben az évben a Városliget széléhez közel a Herminamezőn, a Hermina úton álló Bartl-villa megvásárlásával lehetőség nyílt egy nagyobb és korszerűbb kórház kialakítására.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink