• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Az emberi élet szimbóluma a nárcisz

Lapszemle Forrás: szon.hu

A gondoskodásra nevelés iránti igény mindenkiben ott lapul.

A kilenc évvel ezelőtt – a gondoskodásra nevelés szellemében – kidolgozott Méltóság mezeje program egyik legnépszerűbb eleme a debreceni gyerekek ötlete alapján elindított Nárcisz Futófesztivál. Erre az összefogásra a legbüszkébb Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke – akivel a szon.hu portálja készített interjút. 

- Mi volt a személyes indíttatása a program életre hívásának?

- Kilenc év távlatában merész „vállalkozásnak" tűnt belevágni, mégis minden szempontból megérte. Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója keresett meg, lenne-e kedvem kidolgozni és elindítani egy mentális szemléletformáló programot, amely az elmúlásról, a veszteség és a halál feldolgozásáról szól az általános iskolás korosztály körében. Egy Angliában és Lengyelországban oly sikeres programot kellett „átörökítenünk", magyarosítanunk. Az igazgatónő hívó szavára, túl azon, hogy éreztem Debrecen oktatási és nevelési intézményeiben a szakmai és lelki erőt, magamban pedig az elszántságot, az is eszembe jutott, hogy bárcsak tudtam volna arról, hogy mi az a hospice, hogyan tud a betegeknek és a hozzátartozóiknak segíteni, amikor nagymamám haldoklott. Ezen ismeret átadása, a szemlélet megismertetése vezérelt, tudva, hogy ezzel nagyon sok embernek, családnak segíthetünk.

- Miért éppen a futást választotta a népszerűsítés eszközének?

- A Méltóság mezeje program szimbóluma a nárcisz, amely virághagymájának az elültetésével kezdődik minden programévünk. Sárga lufikra rögzítjük kívánságainkat, elhunyt szeretteinknek üzenve. Tavasszal kinyílnak a virágok, ami a gyerekek számára azt szimbolizálja, hogy minden ember élete egy ciklus: megfoganunk, megszületünk, növekedünk, és aztán elhervadunk, ahogyan a virág is. Egy, a programban résztvevő gyerekcsapattal határoztuk el közösen, hogy futófesztivált szervezünk, ahol együtt, egymásért mozoghatnak a gyerekek a felnőttekkel egyaránt. Kezdetben még kétszázötvenen, majd megye szerte egyre többen csatlakoztak felhívásunkra az emberi méltóság iránti tisztelet jegyében. Ebben az évben ez a létszám meghaladta a tízezret. Ez a „sárgába öltözött futófesztivál" története, amelyre azért vagyok büszke, mert debreceni gyerekek ötlete alapján indítottunk el egy országos mozgalmat. Ha tehetem, mindig futok a résztvevőkkel. Nagyszerű együtt lenni és menet közben biztatni egymást: gyerünk, meg tudod csinálni!

Legolvasottabb cikkeink