• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az emlőrák elleni küzdelem világnapjára

Lapszemle MA 04:57 Forrás: okfo.gov.hu
Az emlőrák elleni küzdelem világnapjára

A kampány első napja október 1-e, a hónap harmadik hetét pedig a ritkábban előforduló férfi emlőrák elleni küzdelemnek szentelik.

Október hónap minden évben az emlőrák elleni küzdelem jegyében, a betegségtudatosság növelését támogató munkával telik, ráirányítva a figyelmet a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás fontosságára. A kampány első napja október 1-e, október harmadik hetét pedig a ritkábban előforduló és általában háttérbe szoruló férfi emlőrák elleni küzdelemnek szentelik - olvasható az okfo.gov.hu-n.

Az emlőrákot az Egészségügyi Világszervezet a nők leggyakoribb daganatos betegségeként tartja számon mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Utóbbiak lakosai körében a várható élettartam növekedése, a városiasodás és a modern életvitel következményeként gyors mértékben nő a betegség előfordulása, rosszabb halálozási mutatóikért pedig a későbbi stádiumban történő felismerés okolható.

A betegségről

Az emlő rosszindulatú daganata leggyakrabban fájdalmatlan csomóként jelentkezik, amit a beteg saját maga, vagy klinikai szűrővizsgálat fedez fel. Ritkábban a tumor látható jeleket is mutat (pl. bőrpír, ödéma, behúzódás a bőrön, a bőr kifekélyesedése). A viszonylag lassan növekvő daganatok az emlő mirigyállományában helyezkednek el, áttétek elsősorban a közeli nyirokcsomókban jelennek meg. Amennyiben a tumor távoli áttéteket képez, úgy helyétől függően kompressziós tüneteteket okozhat. Áttétképződés elsősorban a csontokban (70%), a tüdőben, a mellhártyán (60%), a májban (50%), a mellékvesékben, ritkábban az agy területén, a bőrön és petefészekben lép fel. A betegség kimenetele függ az áttétes nyirokcsomók számától, a daganat méretétől, kiterjedésétől.

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata (Európában az újonnan diagnosztizált esetek 28,7%-a emlődaganat), a kialakulás esélye 40 éves korban 1/250, 60 éves korban 1/35. 30 éves kor alatt ritka, azonban az életkori gyakoriság a fiatalabb életkor felé tolódik. A férfi-nő arány 1/100. Jelentősen fokozza az emlőrák kialakulásának rizikóját az életkor, a kihordott terhesség hiánya 30 éves korig, a petefészekhormonnak való kitettség (korai első menstruáció, késői menopauza, ösztrogénpótlás, az első kihordott terhesség előtt hosszú ideig tartó fogamzásgátlószer-szedés), elsőfokú rokonnál előfordult emlőrák. Az örökletes formák hátterében leggyakrabban a BRCA1 és BRCA2 gének mutációja áll. BRCA pozitív esetben az utódoknál a kialakulás gyakorisága 90% feletti. Az örökletes emlődaganatok kérdésére Angelina Jolie hívta fel a világ figyelmét.

Ma már e betegek kezelésére is rendelkezésre áll célzott terápiás lehetőség. A betegségnek számos különböző típusát azonosítjuk, ezeket a daganatsejtek felszínén elhelyezkedő receptorfehérjék alapján lehet csoportosítani. E fehérjék fontos szerepet játszanak a daganat kifejlődésében, mert a daganatsejtek növekedésére és szaporodására ható, serkentő jeleket küldenek a sejtek belseje felé. Ha ismerjük az emlőrák típusát, az segít a leghatásosabb terápia kiválasztásában, a betegség várható lefolyásának előrejelzésében. 

Hozzáférés az ellátáshoz

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a szervezett mammográfiás emlőrákszűrés a korai felismerés érdekében eredményes módszernek minősül. Ennek keretében egy kockázatok alapján meghatározott lakossági csoport tagjai (jelen esetben 45-65 év közötti nők) rendszeresen (kétévente) a betegség kimutatására alkalmas vizsgálaton (mammográfiás vizsgálaton) vehetnek részt személyes megszólítás és tájékoztatás alapján, önkéntes megjelenéssel. A szervezett szűrések megvalósítása érdekében a koordinációs, szervezési, irányítási és adatkezelői feladatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ látja el.