• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az erős dohányosoknak életmentő lehet a tüdőszűrés

Lapszemle MA 06:32 Forrás: Index
Az erős dohányosoknak életmentő lehet a tüdőszűrés

A rizikócsportba tartozó, 50–75 év közötti személyeknek a Korányi Intézetben térítésmentesen igénybe vehető a vizsgálat.

Világszerte azt mutatják az adatok, hogy azoknál az 50 feletti erős dohányosoknál, akiknél mellkasi CT-vizsgálatot végeztek, százból két embernél korai stádiumú tüdőrákot fedeztek fel, ami még sebészetileg eltávolítható, így jó eséllyel teljes gyógyulás érhető el – hívta fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben elérhető szűrővizsgálat jelentőségére az intézmény tudományos és oktatási igazgatója, Horváth Ildikó. A hazánkban sokáig kötelező tüdőszűrést egy másik rettegett népbetegség miatt vezették be, de a tüdőrák ma már több áldozatot követel itthon, mint a tbc, írja az Index.

A tudományos igazgató elmondta, hogy ennek kimutatására a nagyobb felbontású CT (komputertomográfia) alkalmas, amit ma már alacsony dózisú (low-dose) LDCT-képalkotóval végeznek, így kisebb sugárterheléssel jár a vizsgálat. Ezt már számos európai országban és az Egyesült Államokban is használják a népegészségügyi célú szűrővizsgálatok során a tüdőrák korai felismerésére. A tudományos igazgató rámutatott: elsőként egy amerikai tanulmány igazolta, hogy a röntgenhez képest az LDCT-vizsgálattal szűrteknél 20–25 százalékkal kisebb volt a tüdőrák miatti halálozás. Az európai NELSON-vizsgálat pedig főként a nőknél hozott még jobb eredményeket a tüdőrák okozta halálozás csökkenésében.

Ez a két nagy nemzetközi vizsgálat tehát kiváló alapot szolgáltat arra, hogy a jelenlegi méhnyak-, emlő- és vastagbélrákszűrés mellé bekerüljön a tüdőrák korai kiemelésére végzett szűrés is – értékelte Horváth Ildikó.

Horváth Ildikó kiemelte, mivel a megbetegedés 80–90 százalékáért a dohányzás felelős, a tüdődaganat szempontjából rizikócsoportnak számító korábbi vagy jelenlegi erős dohányos, 50–75 év közötti személyeknek a Korányi Intézetben térítésmentesen igénybe vehető a vizsgálat. 

Erős dohányosnak az számít, aki már 20 »csomagév« cigarettát elszívott, azaz napi egy csomag cigarettát szívott el 20 éven át, vagy napi két csomag cigarettát 10 éven keresztül – részletezte az intézmény tudományos és oktatási igazgatója. 

További részletek az Indexen.