• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még nem dőlt el, bevezetik-e a kötelező szűrővizsgálatokat

Lapszemle MA 06:38 Forrás: 24.hu
Még nem dőlt el, bevezetik-e a kötelező szűrővizsgálatokat

A kötelező szűrések bevezetéséről a kormány nem tárgyalt, azokról döntést nem hozott – tájékoztatta a lapot a Belügyminisztérium.

Az önkéntes szűrés lehetősége régóta adott, most azonban felvetődött, hogy kötelezően előírja a kormány: bizonyos korosztályoknak rákszűrésre kell járniuk. A részletek nincsenek még kidolgozva, ahhoz azonban, hogy január elsejétől egyáltalán életbe léptethessék az új rendszert, sok mindent kellene előkészíteni, és az onkológiai ellátást is rendbe kéne tenni. A tervek ellen sokan tiltakoznak és a törvénymódosítás visszavonását követelik - írja a 24.hu

A kötelező szűrések bevezetéséről a kormány nem tárgyalt, azokról döntést nem hozott – tájékoztatta a lapot a Belügyminisztérium, miután azzal keresték meg a tárcát, pontosan hogyan fognak zajlani azok a kötelező rákszűrések január elsejétől. A június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti választás másnapján ugyanis a kormány előterjesztett, majd pár nappal később az Országgyűlés meg is szavazott egy olyan salátatörvényt, amelyben szerepel, hogy Pintér Sándor egészségügyért is felelős miniszternek lehetősége van arra, hogy jövő év elejétől a 18 év feletti korosztály egy részének kötelezően előírttá tegyen eddig csak ajánlott szűréseket.

Az emlő-, a méhnyak, valamint a vastagbélrák szűrésének szükségességéről már legalább két évtizede beszél a szakma. 2016-ban például az ÁNTSZ (amely 2018-ban lett Müller Cecília vezetésével Nemzeti Népegészségügyi Központ, majd 2023-ban Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) is foglalkozott a népegészségügyi szűrésekkel, és már akkor is kifejezetten ezt a három szűrést említették.

Kötelező szűrésről a kormány oldalán júliusban megjelent stratégia sem szól, csupán annyit írtak, hogy mindegyik szűrésnem esetében cél a nemzetközi ajánlás szerinti legalább 70 százalékos részvételi arány elérése. 

Ez eddig az önkéntes szűrésekkel nem teljesült.A legrosszabb a helyzet a vastagbélrákszűréseknél, de a mammográfián való részvétel is alacsonyabb az uniós átlagnál. Egyedül méhnyakrákszűrésben teljesítünk jól, de itt is a kívánt 70 százalék alatt vagyunk.

További részletek a 24.hu-n