• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az értelmes embertől az élő roncsig

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

A magyarországi drogpiacon a terjesztők között más nációk jelentek meg, más módszerekkel.

„Az afrikai drogterjesztők Budapesten is jelen vannak. A gyanútlan hölgyek előszeretettel választanak színes bőrű partnert". Átalakult a magyarországi drogpiac, a terjesztők között más nációk jelentek meg, más módszerekkel. A megelőzés egyik legfontosabb eleme a figyelemfelkeltés, a fiatalok hiteles tájékoztatása a reális veszélyekről és a drogfogyasztás kezdeti időszakának pozitív hatásairól. Fülöp Valter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi helyettese elmondta, mit tehet a rendőrség, mit tehet a szülő, és azt is, pontosan mivel állunk szemben – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

– Milyen eszközökkel és eredményekkel dolgozik a rendőrség a drogterjesztőkkel szemben?

– A drog elleni küzdelemnek van preventív része, amelyet leginkább a bűnmegelőzési osztályunk végez, illetve egy bűnüldözői tevékenység, amelyből a kábítószer-bűnözés elleni egységünk vállalja a legnagyobb szerepet. Munkatársaimtól általában kétnaponta kapok jelentést nagyobb mennyiségű drogok lefoglalásáról vagy terjesztők őrizetbe vétele kapcsán. A kábítószer-bűnözés elleni osztály hozzávetőleg százötven nyomozást indított az elmúlt egy évben terjesztők ellen, és csaknem ötven ember került előzetes letartóztatásba kábítószer-terjesztés miatt. A bűnüldöző tevékenységünk során a nagyobb mennyiséget terjesztő hálózatokat próbáljuk felszámolni. Annak nincs értelme, hogy a kisterjesztőkre fókuszáljunk, hiszen ha egyet elkapunk, azonnal jön a helyére másik, és a rendszer zavartalanul működik tovább.

– Hogyan jellemezné a magyarországi terjesztő hálózatokat? Mit lehet tudni róluk?

– Nagy port kavart a közelmúltban történt eset, amikor afrikai drogterjesztők heroint tettek két fiatal lány italába, majd megerőszakolták őket, és egyikük később meghalt. A tragédia rávilágított arra a problémára, amiről sajnos kevesen tudnak, pedig érdemes tisztában lenni a veszéllyel. Az afrikai drogterjesztők Budapesten is jelen vannak. A gyanútlan magyar hölgyek előszeretettel választanak színes bőrű partnert, ami – azt lehet mondani – mára divat lett az egyetemista és középiskolás lányok között.

– A figyelemfelkeltésen kívül, mi a megelőzés leghatásosabb módja?

– Az őszinte, egyenes beszéd. Korábban, még a XII. kerület rendőrkapitányaként 2007 és 2010 között bejártam a kerület középiskoláit. Akkor, a megelőzési előadásaim egyik legfontosabb eleme volt, hogy ne csupán tiltsunk, hiszen a fiatalok számára sokszor a tiltás tesz valamit igazán vonzóvá. A drogokkal kapcsolatban leginkább a saját szakmai élményeimet szoktam megosztani, azokat a tragikus életutakat, amelyeket rendőri pályafutásom során közelről megtapasztaltam, hogy miképpen lesz egy értelmes emberből élő roncs – ösztönlény, aki meglopja a szüleit, elveszíti a barátait, rabol, s végül, ha kell, akár embert is öl. Azok a szerencsések, akik még vissza tudnak kapaszkodni, amikor gyógyult állapotban szembesülnek a függőség hatása alatt elkövetett tetteikkel, legtöbbször nem hiszik el, amit elkövettek. A heroin az első belövésnél extázis élményt eredményez, éppen ez benne az óriási csapda, ettől hatalmas átverés. Az extázist ugyanis a totális lepusztulás követi, és ez alól még nem volt kivétel. A bűnmegelőzési osztályunk járja a középiskolákat a „NE TEDD! NE TŰRD!" iskolai erőszakkal kapcsolatos programmal, amely interaktív roadshow, ahol a részt vevő gyerekek eljátsszák, milyen bűnözőnek lenni, milyen egy rendőri előállítás, és milyen, ha bilincs van a kezükön. Nagyon pozitívak a visszajelzések.

– Melyek a leggyakrabban használatos drogok?

– A klasszikus drogok kissé háttérbe szorultak. Az amfetamin származékok és a marihuána uralják a piacot. Előtérbe kerültek a pszichotróp anyagok, vagyis a dizájner drogok, melyeknek az emberi szervezetre mért közép- és hosszú távú hatását még az orvosok sem ismerik. Ezeknek a szintetikus szereknek a piacra dobása tulajdonképpen „embereken történő kísérletezést" jelent. Nagyon örömteli lépés volt az április 1-jei hatállyal életbe lépő kormányrendelet, az úgynevezett C lista, amely illegálissá teszi ezeknek a szereknek a kereskedelmét.

– Mire figyeljen a szülő?

- A gyermek viselkedésén fel lehet fedezni a drogfogyasztás jeleit. Amikor egy korábban tisztelettudó fiatal feltűnően flegmává válik, gyakran üvegesnek tűnik a tekintete, és a lakásból elkezdenek eltűnni az apró értéktárgyak, akkor kezdjünk el gyanakodni. Jó, ha olyan mintát közvetítünk a gyerek felé, hogy drogok nélkül is lehet boldog életet élni. Sőt, igazán boldog életünk csak kábítószer nélkül lehet!