• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csúszik a kórházreform?

Lapszemle Forrás: Népszava

Várhatóan "átmenetileg" visszavonulót fúj az egészségügyi szaktárca.

A minisztérium több helyen felmentést ad  a kórházaknak az elvileg július 1-jétől hivatalosan is működésbe lépő új betegellátási rend alól. Mindez a szakértők szerint kizárólag annak köszönhető, hogy az Orbán-kormány nem szervezte meg az átalakítást, szándékosan húzta az időt, hogy bizonytalanságban tartsa az egészségügyet, annak vezetőit, dolgozóit és a betegeket is. Mindennek eredménye a káosz, ami Falus Ferenc szerint tragédiába is torkollhat – olvasható a Népszava – online oldalán.

Vasárnaptól elvileg új rend lép életbe a betegellátásban, de a kórházak vezetői, dolgozói, valamint a betegek továbbra sem tudják, mit kell tenniük a jövő héttől.

Úgy tűnik, nincs a helyzet magaslatán az egészségügyi szaktárca, valamint az államosított intézmények felett gyámkodó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) sem, hiszen a legújabb hírek szerint "átmenetileg" nem tartatnák be a július 1-től éles szabályokat.

A kórházaknak mindössze másfél hetük volt a felkészülésre, miután megkapták a GYMESZI által újraosztott kapacitásaikat; azt, hogy hány ággyal, milyen betegellátási profilokkal működhetnek. Országosan több tucat osztályt ugyanis teljesen megszüntetnek, és noha kórházakat névleg nem zárnak be, 9 intézményben leállítják az aktív betegellátást. A megszüntetett egységek orvosai, nővérei, dolgozói máig sem biztosak benne, megmarad-e az állásuk, vagy más intézmény átveszi-e őket, de a lakosságot sem tájékoztatták a változásokról. Bár az ÁNTSZ szerint a háziorvosok irányítják a betegeket a megfelelő intézménybe, arról már nem szólt az ukáz, hogy miként kell eljárni állampolgárként egy-egy sürgős esetben.

Vélhetően a kialakult káosz miatt "a kórházak továbbra sem küldhetik majd el azt a pácienst, aki az új rend szerint már nem hozzájuk tartozna" - értesült a Magyar Hírlap. A lap szerint a struktúraátalakítással kapcsolatos átmeneti rendelkezések - melyekről eddig hallani sem lehetett - alapján a területileg "régi", valamint az "új" pácienseket egy ideig (nem tudni, meddig) párhuzamosan kell fogadniuk és ellátniuk az intézményeknek, a területen kívüliektől pedig egyelőre nem is kérhetnek pénzt az ellátásért. Csakhogy, a lap információi szerint egyes kórházakban már most elutasítják a betegeket, vagy pénzt kérnek a térségükön kívüliektől mondván: nem kaptak átmeneti haladékot.

Utóbbi kérdéses is, hiszen az új szabályok és szerződések életbe lépésével az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem fizetheti majd a területen kívüli betegek ellátását, sőt, egyes intézményekben bezárják az osztályokat, így nem lesz hol fogadni a betegeket. Eközben Szócska Miklós államtitkár a napokban azt mondta: július 1-gyel elindul, az év hátralévő részében pedig megtanulják az új rendszert, és korrigálják az esetleges hibákat. A kérdés csak az, hogy ezek a hibák követelnek-e majd emberéleteket.

Falus Ferenc szerint ennek valós a veszélye, hiszen az egészségügyi államtitkárság káoszt okozott az átalakítással. A volt országos tiszti főorvos szerint nincsenek kidolgozva, nem ismertek a részletszabályok, a kaotikus állapotokra pedig jó példa, hogy máig senki sem hallott a visszatérő betegek fogadásának rendjéről. "A legnagyobb baj az, hogy sem az intézmények, sem a dolgozók, sem a betegek nem tudnak arról, mi lesz jövő héten, eluralkodott az ágazaton a bizonytalanság. Ráadásul az egészségügyi dolgozókat megfélemlítették: a személyzet fél az új vezetőktől, a főorvosi kar a nyugdíj-kötelezettségtől, az új vezető fél a 3 hónapos próbaidőtől, és mindenki retteg a paraszolvencia-ügytől" – tette hozzá Falus.

A jogszabályoknak akkor van értelme, ha be is akarják őket tartatni – emelte ki Falus. Ha Szócska átmenetileg felmentést is ad az új szabályok alól - ami talán az egyetlen menekülőút az általa okozott káoszból -, attól még kérdés marad, hogy az OEP finanszírozza-e majd a "szabálytalan" ellátásokat. Ennek az átalakításnak egyetlen célja volt és van: a pénzkivonás. A szervezetlenségnek azonban tragikus következményei, áldozatai lesznek – húzta alá Falus.