• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az idén tovább nő a hazai gyógyszertárak forgalma

Lapszemle 2020.12.02 Forrás: vg.hu
Az idén tovább nő a hazai gyógyszertárak forgalma

A tavalyihoz képest szerény a növekedés annak ellenére, hogy egyes hónapokban kiugró, akár 59 milliárd forintnyi is volt a gyógyszerfogyasztás.

Az idén elérheti a 700 milliárd forintot is a hazai gyógyszertárak forgalma – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke. Ez a tavalyihoz képest csupán néhány százalékos emelkedés annak ellenére, hogy a statisztikák szerint egyes hónapokban kiugró gyógyszerfogyasztás, akár 59 milliárd forintnyi is volt.

A vényköteles készítmények 2020-as patikaforgalma szeptemberig 416 milliárd forint volt. A 2019‑es adat még nem áll rendelkezésre, a 2018-as belföldi gyógyszertári forgalom 672,5 milliárd forintot, a 2017-es 671 milliárdot tett ki.

Évente átlagosan 100-120 gyógyszertár esetében okoz problémát a generációváltás – mutatott rá Hankó Zoltán –, ami öt-tíz éven belül olyan súlyú problémává válik a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet szerint, hogy a megoldásához széles körű szakmai összefogásra lesz szükség. Tavaly 2356 patika működött Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, a gyógyszerészek 62 százaléka 46 évesnél, 12 százaléka 62 évesnél idősebb.

A gyógyszerészeknek a tulajdonszerzésnél a legnagyobb probléma a saját tőke hiánya.

Mint Hankó Zoltán elmondta, a privatizált és jogelőd nélküli gyógyszertárakat alapító nemzedék tagjainak jelentős hányada már nyugdíjaskorú, mivel pedig a piacon strómanmegállapodások is vannak, tisztázni kellene a tulajdonosi kérdéseket. A megoldások egyike egy nemrég módosított kormányrendelet, amelyben kijelölték a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, hogy új programjai révén a hazai patikák nagyobb hányada lehessen magyar gyógyszerészek tulajdonában. A Hiventures már tételesen egyeztetett a kamarával a patika-tőkealappal kapcsolatos eljárásrendről, és kijelölte azt a vezetőt, aki véglegesíti az eljárásrendet.

Nem egyszerű összehangolni a tőkebefektetések világában dolgozó szakemberek és a kamara érdekvédelmi szempontjait – mondta Hankó Zoltán, de a célok egyértelműek: segíteni kell a gyógyszerészeket a tulajdonszerzésben, mégpedig olyan konstrukcióban, amely figyelembe veszi az ágazati spe­cialitásokat. Fontos az is, hogy akár párhuzamosan is igénybe lehessen venni az államilag támogatott patikahitel-programot és a patika-­tőkeprogramot. Az utóbbi a többségi gyógyszerészi tulajdon megszerzésén túl lehetővé teszi a már meglévő többségi hányad növelését is, ezenfelül támogatja a gyógyszerészek generációváltásához kapcsolódó tulajdonszerzést.

További részletek a cikkben.