• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.02 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hollandia január elején megkezdheti az oltást, Franciaországban szombaton megkezdődött az általános karantén fokozatos feloldása.

Ukrajnában 13 ezer fölé emelkedett az új betegek száma

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szerdára megint több mint 13 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, viszont hosszú idő után most először ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan megfertőződtek.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 13 141 esettel 758 264-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 169 áldozattal 12 717-re. Eddig 369 054-en gyógyultak meg, közülük kedden csaknem 14 ezren, így az aktív betegek száma most több mint 900-zal 376 493-ra csökkent. A legtöbb új beteget, több mint 1700-at ismét az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben meghaladta a 74 ezret, az elhunytaké pedig 16-tal 1339-re nőtt. Az elmúlt napon 1447 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A Worldometer statisztikai honlap az utóbbi két egymást követő napon Ukrajnát a negyedik helyre tette az európai országok között az új koronavírusos betegek száma tekintetében - számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ugyanebben a tekintetben Ukrajna a világ országai között jelenleg a tizedik helyet foglalja el. Az elhalálozások számát nézve Ukrajna most Európában a nyolcadik, a világon a tizenharmadik helyen áll, ami azt jelenti, hogy sokat romlott a helyzet az utóbbi időben más országokkal való összehasonlításban.

A Rejting közvélemény-kutató központ felmérése szerint az ukránok kevesebb mint fele, 42 százaléka támogatja egy teljes zárlat bevezetését az országban, több mint fele, 58 százaléka elfogadná viszont, hogy szigorú korlátozásokat vezessenek be az ortodox karácsonyi és újévi ünnepek idejére. Az elmúlt két hét alatt a teljes zárlat támogatóinak tábora hat százalékkal nőtt.

Kezd javulni a járványhelyzet Lengyelországban

 Javulnak Lengyelországban a koronavírus napi fertőzöttségi adatai, a valódi áttörés azonban a védőoltások elindításától várható majd - jelentette ki szerdán Adam Niedzielski egészségügyi miniszter. A közel 38 millió lakosú országban a járvány kitörése óta több mint egymillió fertőzést mutattak ki. Érezhetően csökken a napi fertőzések száma, alacsonyabb a kórházi kezelést igénylők napi növekménye is, kedden 600-zal kevesebb fertőzöttet ápoltak kórházban, mint előző nap - mondta el a miniszter a TOK FM kereskedelmi rádió szerda reggeli műsorában. Niedzielski szerint a lengyelországi járványhelyzet "biztosan jobb, mint két héttel ezelőtt", a valódi áttörést viszont a népesség beoltása hozhatja. Az első vakcinákat január végén, február elején szállíthatják Lengyelországba - közölte.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök bejelentések szerint ezen a héten ismerteti a lengyelországi vakcinálási program fő irányelveit.

Lengyelországban az utóbbi napokban 6 és 15 ezer körül mozog a fertőzések napi növekménye, szerdán az egészségügyi tárca 13 855 új esetről számolt be. November közepén ezek a számok még 20 ezer felett voltak. Viszonylag magas az elhunytak száma - kifejezetten a Covid-19 miatt 89-en, a koronavírus és más betegségek együttes megléte miatt 520-an hunytak el egy nap alatt.

A fertőzések száma szerdán meghaladta az 1 milliót, a járvány kitörése óta összesen 1 millió 13 747 esetet mutattak ki. Az aktív fertőzöttek száma az utóbbi napokban csökkenő tendenciát mutat, jelenleg 372 559-et tartanak számon, közülük 20 855-en szorulnak kórházi kezelésre, és 2023-at kapcsoltak lélegeztetőgépre.

 

Olaszországban az ünnepek alatt a települések között is korlátozzák a mozgást

A koronavírus-járvány miatt december 25-én és 26-án, valamint január elsején is korlátozni fogják Olaszországban a városok, települések közötti mozgást a többfős találkozások megakadályozására - jelentette be Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerda délelőtt parlamenti felszólalásában, amelyben az oltóanyag elosztásáról is beszélt.

Roberto Speranza a képviselőházban vázolta az ünnepekre tervezett járványintézkedéseket, amelyek december 4-én lépnek életbe. A végleges rendelkezésekről a szerda esti kormányülésen határoznak. Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy az ünnepek alatt sem akarják jelentősen enyhíteni a tartományok közötti mozgásra vonatkozó eddigi korlátozásokat. December 25-én és 26-án, valamint január elsején viszont a városok, települések közötti mozgást is vissza akarják szorítani. "Az idei karácsonyi és újévi ünnepléshez a lehető legkomolyabban kell állunk, ha el akarjuk kerülni az újabb zárlatot januárban. Minél jobban korlátozni kell az emberek közötti találkozást" - hangoztatta Roberto Speranza. Hozzátette, nem szabad illúziókban ringatniuk magukat, mivel a járvány újabb, harmadik hulláma már küszöbön áll.

Olaszországban október eleje óta fokozatosan korlátozásokat vezettek be, majd november első hetétől vörös, narancssárga, sárga színű sáv szerint osztályozták a régiókat a járvány erőssége alapján. Decemberre a SARS-CoV-2 koronavírus reprodukciós rátáját sikerült 1,08-as értékre leszorítani, így az ünnepek előtti időszakban enyhe oldás várható a gazdaság, főleg a kereskedelem ösztönzésére. A kormány azonban már korábban jelezte, hogy az ünnepek idejére újabb szigorítás várható. A hírek szerint nem oldják fel a jelenleg este 10 órától érvényes kijárási tilalmat sem, ami megnehezítheti az ünnepi vallási szertartások megtartását. A kormány nem akarja engedélyezni a sípályák megnyitását sem.

Az egészségügyi tárca vezetője bemutatta az országos vakcinaelosztási programot. Roberto Speranza elmondta, hogy 202 millió dózist vásárolnak: több mint 40 milliót az AstraZenecatól, 26,9 milliót a Johnson & Johnsontól, több mint 40 milliót a Sanofitól, 26 milliót a Pfizer-BioNTechtől, több mint 30 milliót a CureVactól és majdnem 11 milliót a Moderna gyógyszergyártótól. Roberto Speranza közölte, hogy az oltás országos és ingyenes lesz, és nem lesz kötelező, de széles kommunikációs kampánnyal ösztönzik majd a részvételt. Az első körben - a tervek szerint január végétől - az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok dolgozói és lakói, majd az idős korosztály többi tagja, a rendfenntartó erők és a pedagógusok részesülhetnek oltásban.

Azt a vakcinát, amely nem igényel rendkívüli hűtési feltételeket, többek között a kórházakban tervezik tárolni. A rendkívüli tárolást igénylő oltóanyagot területi, mintegy 300 vakcinaállomáson keresztül juttatják célba. A vakcina beadásához húszezer egészségügyi dolgozó kell, ezért a diplomás, de szakvizsga nélküli fiatal orvosok bevonását tervezik, valamint a fegyveres erők együttműködésére is számítanak. A nagy mennyiségű injekciós tű, fertőtlenítőszer és más eszközök beszerzéséhez már kiírták a pályázatokat.

Olaszországban már több mint 56 ezren haltak bele az új típusú koronavírus okozta betegségbe (Covid-19).

 

Szerbia hétvégi zárvatartást vezet be a vendéglátóhelyek számára

A vendéglátóhelyek, a szórakozóhelyek, az edzőtermek, a játszóházak, a fogadóirodák, valamint a szépségszalonok péntektől hétvégente nem nyithatnak ki Szerbiában - ez a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb legújabb intézkedése, amelyet a belgrádi sajtó szerdán ismertetett nagy terjedelemben. Emellett a várakozások szerint a kormány hamarosan elfogadja azt a javaslatot is, amely szerint a decemberi ünnepekre hazatérő vendégmunkások kizárólag negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be az országba, ellenkező esetben tíznapos karantén vár rájuk.

A regisztrált fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 7999-cel 183 437-re, Koszovóban 521-gyel 40 117-re, Észak-Macedóniában 1069-cel 62 948-ra, Montenegróban 584-gyel 35 849-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1185-tel 89 086-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 48-cal 1652-re, Koszovóban tízzel 1026-ra, Észak-Macedóniában 29-cel 1792-re, Montenegróban öttel 504-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 46-tal 2727-re nőtt.

Lelassult a járvány terjedése Oroszországban

Oroszországban kedden a Covid-19-járvány kezdete óta legmagasabb napi halálozási adatot, 569 áldozatot jelentették, az emberveszteség ezzel elérte a 40 464 főt, miközben az orosz tisztifőorvos szerint lelassult a járvány terjedése.

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 402-vel 2 322 056-ra emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 21,6 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 478 125. A felépültek száma 24 763-mal 1 803 056-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 76,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 333 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 510 316 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a járványellenes koordinációs tanács keddi elnökségi ülésén elmondta, hogy a járvány terjedése lelassult Oroszországban, bár a régiók helyzete eltérő. Rámutatott, hogy az újonnan kimutatott fertőzések 40 százaléka Moszkvára és Szentpétervárra esik. Közölte, hogy 53 régióban stabilizálódik a helyzet, háromban lassul a terjedés, de 24-ben folytatódik a növekedés. A reprodukciós ráta 62 régióban 1 vagy annál kevesebb. Popova kifejezte reményét, hogy az újévi ünnepségek után nem romlik tovább a helyzet. 

Mihail Murasko egészségügyi miniszter közölte, hogy 17 régióban a koronavírusos betegek ápolására alkalmas, még szabad kórházi ágyak aránya 5 százalék alá csökkent. A legrosszabb helyzet Kalinyingrád megyében és Szentpéterváron alakult ki. Országos szinten a koronavírusos páciensek kezelésére alkalmas 276 ezer kórházi ágy 21 százaléka szabad.

Megszavazta a londoni alsóház a zárlat feloldását és az új készenléti rendszer bevezetését

Megszavazta kedden a londoni alsóház a koronavírus-járvány megfékezése végett november 5-én bevezetett négyheti angliai zárlat feloldását. A döntés nyomán szerdán nulla órától új, háromfokozatú készenléti rendszer lép életbe, de Anglia nagy része a két legmagasabb készültségi szint hatálya alá kerül.

A háromfokozatú angliai készenléti rendszerben alacsony fokozat nincs, a legalacsonyabb, egyes szint is közepes riasztási fokozatnak számít, a kettes szint magas, a hármas szint nagyon magas járványkészültséget jelent a hivatalos meghatározás alapján. A brit kormány járványügyi korlátozó intézkedései rendszerint csak Angliára terjednek ki, mert az egészségügyi szabályozás az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik. Az 56 milliós Angliában él ugyanakkor az Egyesült Királyság lakosságának 85 százaléka.

A sávos rendszeren belül szerdától a második, vagyis magas készültségi szint hatálya alá kerül Anglia legnagyobb része a tízmilliós Londonnal együtt. Több nyugat-, közép- és észak-angliai járványgócban, köztük Bristolban, Birminghamben, Newcastle-ban, Leedsben, Sheffieldben, Manchesterben és Yorkban, valamint a délkeleti Kent megyében viszont a hármas, nagyon magas készültségi szint lép életbe. A legalacsonyabb, egyes - vagyis közepes - készültségi szint csak három országrészben, a délnyugat-angliai Cornwall megyében, a cornwalli partoktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Scilly-szigeteken és a dél-angliai partok közelében lévő Wight-szigeten lesz érvényes.

Mindez azt jelenti, hogy szerdától 55 millió angliai lakos - a teljes lakosság 99 százaléka - a magas vagy a nagyon magas készültségi szint hatálya alá kerül.

A legenyhébb fokozatú járványkészültségi szintre besorolt térségekben élőktől is azt kéri a brit kormány, hogy ha lehetséges, otthonról dolgozzanak. Emellett szabadtéren és zárt terekben, így a lakásokban is legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat huzamosabb ideig egymás társaságában, a vendéglátóhelyek 23 óráig tarthatnak nyitva, de étel- és italrendelést helyszíni felszolgálásra csak 22 óráig vehetnek fel.

A második készenléti szint érvénye alá tartozó országrészekben a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket és szabadtéren is legfeljebb hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat együtt. A puboknak és a bároknak zárva kell tartaniuk - hacsak nem üzemelnek étteremként is -, más vendéglátóhelyek pedig csak kiadós mennyiségű étellel együtt szolgálhatnak fel szeszes italt.

A legmagasabb, harmadik készenléti szintű térségekben a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek zárva kell tartaniuk, csakúgy, mint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.

A kormány kéthetente felülvizsgálja az egyes országrészek készenléti besorolását.

Hollandia január elején megkezdheti az oltást

Hollandia felkészült arra, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az első, SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcina alkalmazását, akár már január negyedike körül megkezdje az oltást - közölte Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában kedden."Az által, hogy az oltóanyag elérhető közelségbe került, a válság új szakaszának előestéjén vagyunk" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint, a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal kötött szerződés szerint még az év vége előtt egymillió adag oltóanyag érkezhet az országba. Ez követően a gyártók további 1,6 millió adagot bocsátanak az ország rendelkezésére a közösen fejlesztett vakcinájukból az első negyedévben. Amennyiben a vakcina hatékonynak bizonyul, első körben legkevesebb 450 ezer embert, köztük az időseket, a betegeket és az egészségügyi dolgozókat oltják be - közölte.

Hollandia hat gyógyszeripari céggel, a BioNTech-Pfizer, a Moderna, a Janssen, az AstraZeneca, a CureVac és a Sanofi vállalatokkal kötött szerződést ez idáig 50 millió adag vakcina szállítására. Az oltások megvásárlására 700 millió eurót különített el a kormányzat - tette hozzá a holland egészségügyi miniszter.

A helyi sajtó tájékoztatása szerint december elsejével életbe lépett az a rendkívüli holland jogszabály, amely az orrot és a szájat eltakaró maszk nyilvános helyeken való viselését írja elő. A koronavírus fertőzés megfékezése érdekében hozott intézkedés szerint kötelező a maszkviselés minden középületben, beleértve az iskolákat, élelmiszerüzleteket és az éttermeket is. A szabálysértőket akár 95 eurós pénzbírsággal sújthatják.

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinájuk európai engedélyezésére. Amennyiben az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megállapítja, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a koronavírus-fertőzés és a kezelés kockázatait, és ez alapján pozitív ajánlást ad a vakcina európai forgalmazására, még az év vége előtt megkezdődhet Európában a jelenleg BNT162b2 néven ismert oltóanyag gyártása és használata. A gyógyszerügynökség keddi tájékoztatása szerint legkésőbb december 29-én rendkívüli ülést tart a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának engedélyezéséről.

A holland közegészségügyi intézet keddi jelentése szerint az elmúlt hétnapos időszakban 33 949 új fertőzöttet azonosítottak az országban. Ez csökkenést jelent a két héttel ezelőtti 37 ezret megközelítő adatokhoz képest. Kórházba 1007 embert szállítottak, közülük 183-an részesülnek intenzív ellátásban. A járvány kezdete óta 9515-en haltak meg a vírus szövődményeiben, a hét folyamán 406-an. Az igazolt esetek száma jelenleg 535 978 Hollandiában.

Franciaországban április és június között tervezik a lakosság oltási kampányát

Franciaországban jövő április és június között tervezik széles körben a lakosság koronavírus-elleni oltási kampányát, miután az év eleji első szakaszban a leginkább veszélyeztetetteknek tartja fenn a vakcinát - jelentette be kedden Emmanuel Macron. A francia elnök megerősítette, hogy nem lesz kötelező az oltás, a cél a meggyőzés és az átláthatóság annak érdekében, hogy minél többen beoltassák magukat.

Alexander De Croo belga miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón Emmanuel Macron jelezte, hogy 2021 elején "az első kampány nagyon célzott lesz az elsőgenerációs vakcinákkal", amelyet egy második, "szélesebb körű és nagyobb közönséget érintő" kampány fog követni "valamikor április és június között". Az első kampány "amint lehetséges" elindul, miután az európai egészségügyi hatóságok engedélyezték az oltóanyagokat december végén, január elején.

A francia elnök emlékeztetett arra, hogy az első kampányban használandó oltóanyagokról még kevés tapasztalat áll rendelkezésre, s a tárolási és szállítási körülmények eléggé bonyolultnak ígérkeznek mínusz 80 vagy mínusz 20 fokon, és inkább a legérzékenyebbnek fogja fenntartani a kormány. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adagokat az Európai Bizottság állapítja meg, és az elosztás a tagállamok között a lakosságarányos lesz, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki "kontraproduktív verseny".

A vakcinákat egy európai stratégiai keretben gyártják le és osztják szét, de az oltási stratégiát már minden tagállam nemzeti szinten határozza meg - hangsúlyozta a francia elnök.

A belga miniszterelnök is arra hívta fel a figyelmet, hogy "nem lesz csata az európai országok között" a közös elosztásnak köszönhetően, de a több száz millió európai beoltása több hónapot is igénybe vehet.

Tekintettel arra, hogy a december végén, január elején kezdődő oltási kampány első fázisában még csak korlátozott mennyiségű adag áll majd rendelkezésre, a francia egészségügyi főhatóság (HAS) hétfői ajánlása szerint a mintegy 750 ezer, idősotthonban élő franciának és az ott dolgozó 100 ezer embernek kell elsőként megkapnia a vakcinát, mert ők azok, akiknél az egészségi állapotuk vagy a koruk miatt a legvalószínűbb, hogy kifejlődik a Covid-19 betegség súlyosabb formája. A koronavírus-fertőzésben elhunyt 52 ezer francia közül 16 ezren idősotthonok lakói voltak. A látogatások szigorításával ez a közösség fizette a járvány legnagyobb árát - hangsúlyozta jelentésében a hatóság.

A második fázisban az idősebb korosztályt kell beoltani az ajánlás szerint, először a 75 év felettieket, majd a 65 és 74 év közötti generáció tagjait, valamint az egészségügyi dolgozók közül a leginkább veszélyeztetetteket. Ezt követően következnek az 50 évnél idősebbek, valamint minden egészségügyi dolgozó, a negyedik lépcsőben pedig a járványnak kitett foglalkozásokban dolgozókat (zárt helyen vagy idegenekkel rendszeresen kapcsolatba kerülőket), a veszélyeztetett és a bizonytalan életkörülmények között élőket (pszichiátriai betegeket, hajléktalanokat, elítélteket) oltanák be a szakemberek, végül a lakosság fennmaradó részét.

Miután a kormány előzetesen leszögezte, hogy nem teszi kötelezővé a koronavírus-elleni oltást, a hatóságok feladata lesz a franciák többségét meggyőzni, miután az Ifop közvélemény-kutatóintézet vasárnap megjelent reprezentatív felmérése szerint jelenleg a franciák 41 százalékának áll szándékában beoltatni magát.

Közben a párizsi Pasteur Intézet számításai szerint két hét múlva a francia kórházak intenzív osztályain 1600 és 2600 között lesz a koronavírussal fertőzött súlyos betegek száma, ami alacsonyabb, mint amit a kormány célul tűzött ki a járványügyi korlátozások feloldásához. A szakemberek a kedden közzétett előrejelzésükben több lehetséges forgatókönyvet is megvizsgáltak, amelyekből arra a következtetésre jutottak, hogy "a koronavírusos betegek száma 1600 és 2500 között lehet december 15-én az intenzív osztályokon".

A legmagasabb napi esetszám 60 ezer fölött volt november elején, a november közepi tetőzéskor pedig 33 ezren szorultak kórházi ellátásra, közülük 4900-an intenzív osztályon feküdtek.

Amennyiben a napi esetszám csökkenése folytatódik, a reprodukciós ráta a jelenlegi 0,8-as szinten marad, és az ápoltak kórházban töltött ideje is csökken, az intenzív osztályokon már csak 1600 beteg lesz két hét múlva. Ha viszont a korlátozások múlt szombati lazítása miatt a reprodukciós ráta 1 fölé emelkedik, és a jelenlegi 14 nap helyett átlagosan legalább 17-re nő az intenzív ápolási idő, akkor akár 2600 súlyos beteg is lehet a kórházakban azon modell szerint, amely alapján a kormány mellett működő tudományos tanács ajánlásokat tesz a korlátozásokra. A járványügyi korlátozások teljes feloldáshoz a kormány szerint ötezerre kell csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának.

Franciaországban szombaton megkezdődött az október 30-án kihirdetett általános karantén fokozatos feloldása: a bezárásra kényszerült üzletek újranyithattak, és a kormány engedélyezte a vallási szertartások megtartását is, de továbbra is az otthoni munkavégzés a kötelező, és jóllehet az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom továbbra is érvényben van, egy előre kitöltött igazolással naponta három órára 20 kilométeres körzetben már mindenki elhagyhatja az otthonát.

A járványügyi korlátozásokat három lépcsőben kívánja feloldani a kormány. A következő lazítás december 15-én a színházak, a mozik és a múzeumok újranyitása lesz, aznaptól már csak este 9 és reggel 7 óra között lesz érvényben lakhelyelhagyási tilalom, a vendéglátóhelyek, a sporttermek és az éjszakai szórakozóhelyek viszont leghamarabb január 20-tól fogadhatnak vendégeket.

Az egészségügyi tárca kedd este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 8083 új estet tártak fel a hatóságok a hétfői 4005 után. A múlt héten még napi 11 ezer volt az átlag. Kórházban 27 611 fertőzöttet ápolnak, számuk 618-cal csökkent hétfő óta. Intenzív osztályon 3594-en vannak. A pozitív tesztek aránya 10,8 százalék. Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 365-tel 53 506-ra emelkedett.

Nem enyhül a járvány Szlovéniában és Horvátországban

Nem csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, Horvátországban ráadásul minden eddiginél több beteg hunyt el az elmúlt egy napban - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 1292-tel 77 106-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 55 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1490-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1299-an vannak kórházban, közülük 210-et ápolnak intenzív osztályon. Jelko Kacin kormányszóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta: a járvány továbbra sem enyhül.

Amennyiben mindenki betartja az intézkedéseket, a járványügyi helyzet javulni fog, és a kórházakra nehezedő nyomás is enyhül, ezt követően pedig fokozatosan elkezdődhet a korlátozások feloldása - hangsúlyozta.

Az országban már több mint egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

A kormány csütörtökön ütemtervet dolgoz ki a korlátozások enyhítésére. Ebben számbeli kritériumokat határoz meg a napi új esetek, valamint a kórházban és az intenzív osztályokon kezelt betegek számára vonatkozóan. Ennek függvényében határoz majd a lazításokról, vagy az intézkedések meghosszabbításról.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2900 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 131 342-öt. Az elmúlt napon rekordszámú, 75 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1861-re emelkedett. Kórházban 2351 beteget ápolnak, közülük 245-an vannak lélegeztetőgépen.

Zágráb újabb szigorításokat léptetett életbe szombattól karácsonyig. Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét. Keddtől a kormány szigorított a határátlépési feltételeken is. Néhány kivétellel, csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba.

Törökországban továbbra is 30 ezer közelében alakul a napi esetszám

Törökországban kedden 30 110 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a napi esetszám gyakorlatilag azóta 30 ezer közelében alakul, hogy Ankara mintegy négy hónap szünet után múlt szerdán újból ismertette az adatot. Azóta a fertőzöttek napi számának két szélső értéke a múlt szerdai 28 351 és a hétfői 31 219 volt.

A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazásra tért át, amely alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értette. Ennek következtében az országban eddig igazolt összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert.

Kedden immár kilencedik napja, hogy rekordszámú ember veszti életét a fertőzés szövődményeiben, ezúttal 190-en hunytak el. A halálos áldozatok száma ezzel 13 936-ra emelkedett. Az előző napi adat 188 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma is tovább nőtt, 5190-ről 5303-ra. A gyógyultak száma 4593-mal 409 320-ra emelkedett. A 83 milliós országban idáig csaknem 18,8 millió vírustesztet végeztek el.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn bejelentette, hogy az érvényben lévő részleges hétvégi kijárási korlátozás időtartamát az egész hétvégére kiterjesztik, illetve a hétköznap éjszakákon is bevezetik a gyakorlatot. A rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve a logisztikai, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az erdészeti szektort továbbra sem befolyásolja. A hétvégi kijárási korlátozás az élelmiszerüzleteket, a pékségeket, a zöldség-gyümölcsösöket és a hús-hentesáru boltokat pedig annyiban érinti, hogy akkor csak délelőtt 10 és délután 17 óra között tarthatnak nyitva, valamint az emberek kizárólag a lakhelyükhöz legközelebbit kereshetik fel ezek közül. Az intézkedés értelmében az emberek hétköznapokon este 21 órától reggel 5 óráig nem, péntek este 21 órától hétfő reggel 5 óráig pedig csak bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen. Az új szabályok kedd este lépnek életbe.

Az éttermek - miként eddig - csak elvitelre vehetnek fel rendelést. A 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok, akik az utóbbi két hétben már csak három-három órára mozdulhattak ki otthonukból, nem használhatják majd a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, valamint a hatóságok nem fogják engedni a Törökországban hagyományos, csoportos részvétnyilvánítási látogatásokat sem. A mozikat követően a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztik működésüket.

Törökországban a járvány tavaszi hulláma során sok más szigorú intézkedés mellett a tartományok közötti utazást is korlátozták, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk. Ankara az őszi hullám során még nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, mint az európai országok.

A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező a kis-ázsiai országban.