• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az igazság pillanata

Lapszemle Forrás: Népszava

Rendezőelvük az egészségügyben is érvényesül: aki beteg, az annyit is ér.

Polgári demokráciákban azt tartják, hogy amikor egy kormány a nyilvánosság elé lép a költségvetés tervezetével, számára eljött az igazság pillanata. A választópolgárok ilyenkor szembesülhetnek a választási ígéretek megalapozott vagy hazug voltával, megítélhetik a kormánypárt tisztességét. Nincs több mellébeszélés, lelepleződik a füllentés, a csúsztatás. Ha a hazai közállapotaink iránti érzékenységünkből még maradt csipetnyi, ezekben a napokban összevethetjük a kormányzati retorikát a rideg számokkal – így kezdi írását Kökény Mihály, egykori egészségügyi miniszter a Népszava Vélemény rovatában.

A második Orbán-kormány harmadik költségvetési törvényjavaslatának ismeretében némi eufémizmussal kimondhatjuk: az egészségügy - szemben a hangzatos választási jelszavakkal - nem tartozik a Fidesz prioritásai közé. Kissé durvábban: átverték az orvosokat, az ápolókat és a gyógyulásra várókat. Esélyeik egyre romlanak. A kormánypártok elitje érzéketlen a szakma, a betegek jajkiáltásai, az elemzők figyelmeztetése iránt. Rendezőelvük az egészségügyben is érvényesül: aki beteg, az annyit is ér.

2013-ban tovább folytatódik a brutális pénzkivonás az ágazatból, az egészségügyi ráfordítások mértékével az EU sereghajtói közé csúszunk. Hiteltelen a nemzetgazdaságért felelős miniszterelnöki "jobb kéz" képmutató sajnálkozása és a szakminisztérium víziója soha nem látott többletpénzekről, kiterjesztett termékadóról: a leleményesen kivetett sarcokból valahogyan nem jut a betegek ellátására. Épülnek a stadionok, bővül a kormányfő hivatalának stábja, régi-új szobrokat kap a Kossuth tér, de a rákbetegek gyógyszerein spórolnak – húzta alá a volt egészségügyi miniszter.
Leszögezhetjük – írja Kökény - hogy az egészségügy lesz az ország jövő évi költségvetésnek első számú vesztese.

A kórházak már most kitehetik a fekete zászlót: az államosítás ellenére újabb adósságspirálba kerülnek. Új, még nem kipróbált szerkezetben többletpénz nélkül bért kell emelniük, nagy értékű gyógyszereket finanszírozniuk, ki kell gazdálkodniuk a dráguló betegélelmezés, az energiaköltségeit - miközben elestek korábbi tulajdonosaik, az önkormányzatok támogatásától, és ha nem volt tavaly lejárt tartozásuk, az év végén csepegtetett alamizsnát is visszavették. 2013-ban egy százalékkal többet szán rájuk a kormány úgy, hogy a kórházi profilok inkább csak betegbosszantó és kozmetikai jellegű átrendezéséből aligha várható megtakarítás.

A háziorvosok bérrendezése sem kezdődik el 2013-ban, erre nem futja. S már nem emlegetik a bérfelzárkóztatás további lépcsőit, az érdekképviseletek is elcsendesedtek. Folytatódik és félő, hogy felgyorsul a néma exodus. A gyógyítók az Európai Unió országaiban boldogulnak. A pénz- és szakemberhiány miatt egyre hosszabbak lesznek a műtéti várólisták, ez pedig sokat ront a betegek állapotán. Van olyan kórház, ahol már csak tíz év múlva, azaz 2022-re tudnak időpontot adni egyes gerincműtétekre. De van, ahol egy egyszerű sérv- vagy epeműtét is több év.

Ami viszont ennél is rosszabb, a baj megállapítására is kell várni hosszú hónapokat. Egy budapesti kerületben a hasi ultrahang vizsgálatot csak jövőre vállalják, s a betegeket vidékre vagy magánrendelőkbe küldik. S aki nem tud fizetni? Jövőre legtöbb szolgáltatásra - az otthoni szakápolástól a vérellátásig a fogászattól a gyógyászati segédeszközök támogatásáig - az ideivel forintra egyező összeget terveztek, nem ellentételezik a növekvő inflációt, tehát ezeken a területeken is borítékolható a színvonal romlása.

A betegek a gyógyszerkassza drasztikus kifosztása miatt is aggódhatnak: 2013-ra a tavalyi előirányzatot lényegében megfelezik. Már most mindennaposak az onkológiai betegek gyógyszereinek a hiányairól, az elhalasztott vagy felfüggesztett kezelésekről. Jövőre megszüntetik az egyedi méltányosság rendszerét, ezzel a veleszületett, ritka betegségben szenvedő betegek ezrei kényszerülhetnek arra, hogy Bécsben vásárolják meg patikaszereiket.

A külön gyógyszerkeretek tervezett csökkentése pedig a vérzékeny betegek ellátásában fog jelentős zavart okozni – vélekedik Kökény Mihály. Hallani szívgyógyszerek eltűnéséről is, hiszen a szállítókra kényszerített árverseny (generikus vaklicit) eredményeképpen ugyanis korábban Magyarországon soha nem ismert cégek kerültek kivételezett helyzetbe. Olyanok, amelyek, nem tudják az ellátás biztonságos formáját garantálni. A lakosság által korábban preferált, biztonságos vérnyomás-csökkentők és koleszterin-gátlók esetében viszont 16%-kal nőttek a térítési díjak 2012. április 1-től, miután ezek a gyártók, amelyek hosszú távra rendezkedtek be a magyar piacra, nem tudták az áraikat olyan mértékben csökkenteni, mint a hirtelen megjelent kalandorvállalkozások.

2013 a gyógyszerellátás fekete évének ígérkezik: a választék, a támogatások, az új szerek hozzáférhetősége a múlt század nyolcvanas éveinek színvonalára eshet vissza.

S mielőtt valaki a korábbi kormányok felelősségét veti fel, hadd emlékeztessünk arra, hogy 2002-ben Medgyessy Péter kormánya több tízmilliárddal töltötte fel a fideszes előd üresen hagyott egészségbiztosítási kasszáit és gondoskodott az akkor történelmi mértékű, 50 százalékos béremelés fedezetéről. S bár a kiadások reálértékét nem minden évben lehetett tartani, drámai leépülést eredményező elvonások soha nem történtek. Bajnai Gordon kormánya a krízis mélypontján is szánt pénzt a kórházak konszolidálására.

Van-e kiút? Lehetne-e másképp? – teszi fel a kérdést Kökény. Válaszok, érvek a teljes cikkben