• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az immunterápia lehet az igazi orvosság

Lapszemle 2018.05.30 Forrás: magyaridok.hu
Az immunterápia lehet az igazi orvosság

Két-három éven belül törzskönyvezhetik a daganatok elleni újfajta gyógyszereket.

Áttörést hozhatnak a rákgyógyításban az immunterápiák, amelyek felszabadítják a szervezet öngyógyító képességét, amelyet a daganat addig gátolt – mondta el a Magyar Időknek Rubovszky Gábor onkológus. A legújabb, amerikai kutatók fejlesztése alatt álló immunstimuláns-kezelés egyik nagy előnye, hogy várhatóan nemcsak a megcélzott daganatot pusztítja el, hanem a szervezet bármely más pontján található, azonos típusú tumorokat is - olvasható a magyaridok.hu-n

Szervezetünk öngyógyító képességének felszabadításán dolgoznak amerikai kutatók, ami új fejezetet jelenthet az onkológiában – derült ki a Magyar Tudományos Akadémia honlapján megjelent hírből. A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott úgynevezett immunstimuláns-kezelés az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadíthatja – ismertette Tátrai Péter biológus a cikkben. Hozzátette, a kezelésnek eddig egérkísérletes eredményei vannak, de biztatóak a jelek arra nézve, hogy az emberre is hatékonyak lesznek.

Az immunterápiák valóban áttörést hozhatnak az onkológiában, de az orvostudomány történetét nézve szinte biztosan nem mindegyik daganattípusnál – jelentette ki Rubovszky Gábor, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A belgyógyászati-onkológiai osztály vezetője elmondta, már Magyarországon is elérhető az immunonkológiának több másik válfaja, amelyek alkalmazásával látványos eredményeket tudtak elérni, elsősorban a melanóma, a tüdő-, a vese-, a hólyagdaganatoknál és egyes hematológiai kórképekben. Megjegyezte: már évek óta forgalomban vannak antitesteket tartalmazó gyógyszerek, amelyek ha más elven működnek is, abban hasonlóak, hogy a daganatokhoz kapcsolódva immunválaszt váltanak ki.

Mint lapunk is megírta, az onkológiában kezdetben minden páciensre kemoterápiát alkalmaztak, ami a daganaton kívül sok egészséges sejtet is elpusztított. Ezt követte a jóval hatékonyabb célzott terápia, amelyet a mai napig is alkalmaznak. A következő lépésként 4-5 éve hazánkban is megjelent a már említett immunterápia, amellyel rendkívüli eredményeket tudtak elérni. Ezt a fajta immunterápiát vénásan adják be a betegeknek, a legújabb kezelési formánál viszont közvetlenül a daganatba viszik be az immunrendszert aktivizáló anyagot – ismertette Rubovszky Gábor.

Az új eljárás működési mechanizmusáról a főorvos elmondta: ez a daganatba fecskendezett anyag stimulálja a szervezet immunvédekezését a daganattal mint idegen anyaggal szemben. A szervezet eleve ki akarja lökni a tumort, de az egy idő után ellenállóvá válik, így leállítja az immunrendszert, elhitetve, hogy nem idegen. Ennek a gátlásnak a feloldását volt képes elvégezni az immunstimuláns anyag az állatkísérletekben, így az immunrendszer folyamatosan aktív maradhat – ismertette a főorvos.

Ugyanakkor a daganat heterogén, vagyis a fejlődése során változik, így lehetséges, hogy a kezelés időközben veszít a hatékonyságából – figyelmeztetett. A lap arra a kérdésére, hogy mikor válhat mindez gyakorlattá, Rubovszky Gábor azt mondta: a klinikai vizsgálatok időtartama a korábbi öt-hat évről lényegesen le fog rövidülni, így az immungyógyszereket akár 2-3 éven belül törzskönyvezhetik, ha látják, hogy biztonságosak és hatékonyak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink