• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

"Az mégsem járja, hogy egy gyógyszer felírásához rohamkocsi vonuljon"

Lapszemle MA 06:03 Forrás: ripost.hu

A délutáni, kora esti órákban jellemzően azok vették igénybe az ügyeleti szolgáltatást, akik napközben nem jutottak el a háziorvoshoz.

Október elsejétől Budapesten is elindult, ezzel egyben országos lefedettségű lett a megújult háziorvosi ügyeleti ellátás. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője részletesen beszámolt a ripost.hu-nak az átszervezési folyamat részleteiről, annak tapasztalatairól, valamint az új ügyeleti rendszer kialakításának szükségszerűségéről is.

Győrfi Pál régi motoros az Országos Mentőszolgálatnál: a szervezet országszerte igen népszerű szóvivője 40 éve dolgozik mentősként. Ebből húsz évet mentőautón töltött el, vagyis bőven volt ideje megismerni a régi ügyeleti rendszert – annak minden hibájával együtt. 

Kívülről úgy tűnhetett: minden rendben volt a régi ügyeleti rendszerrel. Ehhez képest mi, akik végül elláttuk a betegeket, gyakran hallottuk őket panaszkodni: vagy el sem érték az ügyeletet, vagy ha mégis, akkor sok esetben szembesültek azzal, hogy nem volt ügyeletes orvosuk. Emiatt az ellátásra szorulók végül a mentőknél kötöttek ki. Ezzel az a probléma, hogy az Országos Mentőszolgálat kapacitása a mentési feladatok biztosításához lett igazítva. Az pedig mégsem járja, hogy ha valakihez, akinek egy hasmenés vagy torokfájás miatt csak gyógyszert kell felírni, ahhoz a rohamkocsi vonult ki, amit esetleg valahol másutt egy gyermekgázolás miatt vártak – idézte fel a régi ügyelet egyik leggyakoribb és legbosszantóbb hátrányát Győrfi Pál.

A szóvivő a mentőautóban, a saját bőrén megtapasztalt mindennapi gyakorlat mellett jelentős rálátásra tett szert az egész ügyeleti ellátórendszerre is, miután az Országos Mentőszolgálat üzemeltetőként például Szombathelyen vagy Pilisvörösváron, míg ügyeleti irányítóként országszerte további 100 helyszínen vállalt aktív közreműködést az ellátásban.

Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az ügyeleti ellátást át kell alakítani. Kézenfekvő volt, hogy a megfelelő tapasztalattal bíró Országos Mentőszolgálatot bízza meg az állam azzal, hogy a szükséges garanciák biztosításával, illetve a profitorientált és az önkormányzatok számára sokszor már megfizethetetlenül drága külsős egészségügyi cégek lehetőség szerinti kizárásával előbb kezdjük el átvenni az ügyeleti szolgáltatást, valamint dolgozzuk ki annak egységesítését is. Továbbiak a teljes cikkben