• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az NNK és a DPC monitorozza majd a vakcinák hatásosságát

Lapszemle 2020.11.24 Forrás: magyarnemzet.hu
Az NNK és a DPC monitorozza majd a vakcinák hatásosságát

Vályi-Nagy István elmondta, hogy a DPC-ben és az NNK-ban a beoltottak utánkövetését végzik majd.

Közös kutatási projektet indított Kásler Miklós miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeivel: a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Dél-pesti Centrumkórház a már kifejlesztett koronavírus elleni vakcinák hatásosságának monitorozására, illetve a védőoltások által immunizált betegek követésére irányul – értesült a Magyar Nemzet. Vályi-Nagy István részletesen beszámolt a hamarosan kezdődő vizsgálatokról, és elmondta azt is, hogy miként birkóznak meg a mostani nehéz helyzettel.

– A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) a hazai infektológiai ellátás vezető szakmai képviselőjeként a pandémia kezdetétől első vonalbeli, központi intézmény a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Ebből fakadóan rendkívül sok ismeretanyag és tapasztalat halmozódott fel nálunk, amelyet a mindennapi működésünk és a betegek gyógyítása során sikeresen tudunk felhasználni, és amely lehetővé teszi más intézmények szakmai támogatását is – kezdte a beszélgetést Vályi-Nagy István.

A Kásler miniszter úr kezdeményezésére indított kutatásban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Dél-pesti Centrumkórház oltóanyagokat monitorozó vizsgálati projektjének gyakorlati megvalósítására az intézményünkben kialakított high-tech laboratóriumi háttér, valamint kórházunk szakmai felkészültsége teremt lehetőséget. Azt fogjuk vizsgálni, hogy a különböző oltásfajták hogyan működnek, milyen erősségű és milyen időtartamú a vakcina nyújtotta sejtes és nem sejtes immunitás. Ehhez egy korábbi, jelenleg is folyamatban lévő európai uniós pályázat bővült ki egy új, a járványhoz kapcsolódó területtel, amelyben több alprojekt is lesz. Ezek közül azt, amelyik az oltások által kiváltott immunválaszokat tanulmányozza, én fogom vezetni – számolt be a szakember.

Vályi-Nagy István elmondta, hogy a DPC-ben és az NNK-ban a beoltottak utánkövetését végzik majd. – Nagyon régóta működik nálunk egy védőoltás-ambulancia. Az itt dolgozó kollégák kiterjedt tanácsadást is folytatnak mind az itthon alkalmazott oltásokkal, mind a világ egzotikus tájaira utazók immunizációjával kapcsolatban. Az ő tudásukat is igénybe fogjuk venni a napokon belül induló vizsgálatok alkalmával – jelentette ki a főigazgató, aki arról is tájékoztatott, hogy a kutatás során a betegség által kiváltott immunválaszt is vizsgálni kell, ezért az első hullámban regisztrált vérplazmadonorokat is bevonják, hogy megnézzék, a fertőzésből korábban kigyógyultak szervezetében van-e még ellenanyag és sejtes immunitás. – Intézményünkben az immunválasz tanulmányozására alkalmas minden metodikát meghonosítottunk: mind az ellenanyagok által közvetített, mind a sejtes immunitás mérését el tudjuk végezni. Ez azért nagyon fontos, mert az immunrendszer úgy hatásos, ha mindkettő működik. Az oltás hatását és a fertőzésből kigyógyult páciensek immunitását egymással párhuzamosan vizsgáljuk, mert azt még senki sem tudja, hogy ez utóbbi meddig tart – emelte ki a kórház vezetője. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink