• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

December közepéig elérhetjük a második hullám csúcspontját

Lapszemle 2020.11.24 Forrás: magyarhirlap.hu
December közepéig elérhetjük a második hullám csúcspontját

A kór nem válogat, s nem az egyéni értékítéletek vagy hozzáállások mentén fertőzi meg az embereket.

A magyar orvosok, nővérek, ápolók, mentősök, háziorvosok egy világtörténelmi háború harcosai – mondta a Magyar Hírlapnak Bedros J. Róbert professzor, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója.

Bár a lakosság döntő része megnyugvással fogadta a nemrég bevezetett korlátozó intézkedéseket, egy rendkívül zajos és nagy hangú kisebbség mégis erőszakosan ágál ellene. Mit lehet üzenni azoknak, akiknek semmi sem jó?

– Tudomásul kell venni, hogy számos szempontot kell szem előtt tartani a felelős döntések meghozatalakor. Ilyen például az ellátórendszer terhelhetősége, kapacitásai, és természetesen az is, hogy a gazdaságnak a maximális biztonsági előírások betartásával működnie kell. Egészen addig, amíg ez lehetséges. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nyugati szomszédaink megbetegedési statisztikáit a hazai adatok egy-két héttel követik. Így az ottani intézkedések iránymutatók lehetnek számunkra a döntések meghozatalakor. A kór nem válogat, s nem az egyéni értékítéletek vagy hozzáállások mentén fertőzi meg az embereket.

Az első hullám adott olyan alapot, melynek révén a második, lényegesen súlyosabbnak tűnő átvészelhető?

– Az ágazatban dolgozó kollégák rengeteg tapasztalatot szereztek az első hullám idején. Mindezek segítségével a jelenlegi, kétségtelenül lényegesen komolyabb járványügyi helyzetben még több életet menthetnek. Az orvosok és nővérek tavasszal gyakorlatilag tapasztalatok híján harcoltak az akkor még ismeretlen kórral. Ma pedig az akkor szerzett tanulságokkal felvértezett, a járványhelyzetben rutinnal rendelkező kollégák állnak a frontvonalban. Azt gondolom, hogy az ágazat nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő munkát végez. A magyar orvosok, nővérek, ápolók, mentősök, háziorvosok és minden egészségügyben dolgozó kolléga egy világtörténelmi háború harcosai. Minden egyes egészségügyi dolgozó köszönetet érdemel az önfeláldozó munkájáért.

Visszakanyarodva a közelmúltban hozott intézkedésekre, sokan – leginkább politikai alapon – farkast kiáltanak...

– A miniszterelnök és a szakemberek a beérkező – és korábban befutott – adatok alapján hozták és hozzák meg az újkori Magyarország történetének talán legszigorúbb intézkedéseit. Ezek a döntések szükségesek ahhoz, hogy az egészségügyi ellátórendszer megfelelően el tudja látni a feladatait. Azt gondolom, hogy az első hullám időtartamát, valamint a most meghozott rigorózus intézkedéseket alapul véve december közepéig elérhetjük a járvány csúcspontját.

A harminc napot tehát elegendőnek véli?

– Valószínűsítem, de hozzáteszem, azért ez egy soktényezős hadviselés. Ha a szabályokat azzal a fegyelmezett állampolgári magatartással kezeli a társadalom, amilyennel az első hullámban tette, akkor ezek az intézkedések mérsékelhetik a fertőzések számát, esélyét. A mérhető adatok egy-két hét alatt igazolják a felelős magatartás hasznát. Úgy értem, hogy közösségi és egyéni hasznát. Mindent egybevetve, figyelembe véve a rendszer terhelésének emelkedését, a még rendelkezésre álló ágykapacitásokat, a szimulációs számítások szerint elegendő erőnk lesz a betegek ellátásához. Ha nem így történik, arra a forgatókönyvre is akadnak alternatív megoldások. Ilyenek lehetnek például az arra alkalmas intézmények kórházzá alakításai is.

Legolvasottabb cikkeink