A piacot elárasztja az olcsó cukor, ami a feldolgozott élelmiszerek cukortartalmát is növelni fogja
Aktív kampány kezdődött a cukor ellen, mely abból táplálkozik, hogy az európai kvóta 2017-es kivezetése miatt az ára is esni fog – az olcsóbb élelmiszerek cukortartalma pedig növekedni.
A cukor túlzott és egészségre káros fogyasztásának megfékezésére tett kísérleteket fenyegetheti a termelés megugrása miatti árcsökkenés – írta az Independent szerdán egy tanulmányra hivatkozva, mely az angol British Medical Journalban jelent meg kedden és az mno.hu idézi.
A tanulmány megemlíti az Európai Bizottság előrejelzését, ami a kvóta kivezetését követő tíz évre 15 százaléknyi termelésnövekedést jósol az ágazatban. A 2017-es váltás következményeként azt jósolják, hogy számos, addig termelőnek nem számító ország is beindul, emiatt az árak esni fognak, és a piacot elárasztja az olcsó cukor, ami a feldolgozott élelmiszerek cukortartalmát is növelni fogja. Ugyanakkor nem minden termékcsaládban tartják valószínűnek az azonos hatást: a szerzők szerint ez inkább a legolcsóbb termékek körében terítődik, amiket az árérzékeny, szegényebb társadalmi réteg vesz, akiknél emiatt a cukorfogyasztás is nőni fog, szélesedő egészségügyi hátrányokat eredményezve. Hazai és külföldi érvek, ellenérvek