• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Az oltandók harmada fogadta el a kínai vakcinát

Lapszemle 2021.02.25 Forrás: ATV - Híradó
Az oltandók harmada fogadta el a kínai vakcinát

Elkezdődött az oltás a kínai vakcinával: 168 pácienst hívott fel a budapesti háziorvos, mire sikerült 55-öt találni, aki elfogadta.

Praxisonként átlagosan 55 embernek elegendő mennyiségű vakcina érkezik, Nagyivánban ennél kevesebbet kaptak. A rendelőbe híradónk stábjával szinte egy időben érkezett 31 darab kínai vakcina. Nem sokkal később megérkezett az első páciens is, írja az ATV.

"Nekem se volt jó véleményem róla, de mióta Orbán Viktor evvel akarja magát beoltatni, én is így voltam vele, hogy beoltatom" - mondta Lajtos István, majd arra a kérdésre, hogy ezt komolyan gondolja-e, úgy válaszolt: "nem komolyan, de hát ezt kaptam."

A férfi a Pfizer vakcináját szerette volna megkapni, de aztán a virológusokat hallgatva úgy döntött, bármelyik oltás jobb lesz, mintha elkapná a vírust.

"Az idősebb korosztály az összes gyerekkori betegség elleni vakcinálást pont ilyen típusú vakcinával kapta meg. Tehát a szervezetünk ehhez hozzá van szokva, van hosszú távú tapasztalatunk vele, és véleményem szerint teljes biztonsággal alkalmazható" - közölte Szalay Viktor, Nagyiván háziorvosa.

Tóth Ildikó budapesti háziorvoshoz is szerda délelőtt érkezett a kínai vakcina. Ennek úgy tűnik, lényegesen egyszerűbb a tárolása, a rendelőben az ablak melletti hűtőben van.

"Így néz ki egy vakcina, előre töltött fecskenődben van, a fecskendő együtt van a tűvel, és ezek a legkönnyebben kezelhetők, mert nem kell külön az ampullából felszívni, tűcsere, kiválóan használható" - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy ajánlaná-e a pácienseknek, azt mondta: "én igazándiból egyik vakcinát sem ajánlom egyik betegemnek sem, mindenkinek elmondjuk, melyik milyen típusú vakcina, és mindenki eldönti, hogy mit szeretne." 

A doktornő és asszisztense 168 pácienst hívott fel, mire sikerült 55-öt találni, aki elfogadta a kínai oltást, ám végül közülük is sokan meggondolták magukat.

"Korosztály szerint kaptuk meg a NEAK-tól a listát, aki nem kéri az általunk most felkínált kínai vakcinát, annak azt mondtuk, hogy hát akkor most el tetszik ballagni a sor végére, majd ha kapunk Pfizer vakcinára lehetőséget, ami jelenleg hetente 10 ember az oltópontban, akkor egyszer majd sorra tetszik kerülni" - tette hozzá.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Legolvasottabb cikkeink