• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az OMSZ egyre nehezebben bírja a teszteléseket

Lapszemle 2021.11.27 Forrás: telex.hu
Az OMSZ egyre nehezebben bírja a teszteléseket

Jelenleg négy-öt nap vagy még annál is több idő telik el, amíg a mentősök ki tudnak menni egy-egy betegük lakására tesztelni.

Egyre több a fertőzött, és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egyre nehezebben bírja a teszteléseket. Nem tudnak mindig házhoz menni, de az országban 70 mintavételi pontot is működtetnek. Ezekbe is a háziorvosoknak kell időpontot foglalni, de budapesti orvosok tapasztalatai szerint a rendszer vagy nem működik jól, vagy nincsenek elérhető időpontok, ráadásul az ezzel járó adminisztráció bonyolult, és újabb terhet jelent számukra. Az OMSZ a Telexnek azt írta: az időpontfoglaló rendszer mindenhol zavartalanul működik, így Budapesten is.

Szerdán 12 637 fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, ilyen sok napi fertőzött még a harmadik hullám csúcsán sem volt. Ahol ilyen sok fertőzött van, ott egyre több tesztre is van szükség: a naponta elvégzett mintavételek száma is a csúcson van. (Más kérdés, hogy az adatok szerint a jelenleginél sokkal több tesztet kellene végezni ahhoz, hogy a potenciális fertőzötteket megtalálják.)

A háziorvosok által kért teszteléseket továbbra is az Országos Mentőszolgálat végzi, amely érthető okokból egyre nehezebben bír el a megnövekedett feladattal. Budapesti háziorvosok a Telexnek azt mondták: jelenleg négy-öt nap vagy még annál is több idő telik el, amíg a mentősök ki tudnak menni egy-egy betegük lakására tesztelni. Ezután újabb napok telnek el, amíg az eredmény elkészül, és az felkerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT).

Az Országos Mentőszolgálat ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta: "igyekszünk minden tünetes beteghez a lehető leghamarabb elérni, de fontos tudni, hogy a járványügyi mintavétel nem sürgősségi beavatkozás."

Az egyik Telexnek nyilatkozó háziorvos szerint azonban ez a késlekedés járványügyi szempontból is káros lehet. "Az enyhe tüneteket mutató pácienseim így hosszabb ideig nem tudják, hogy csak náthával küzdenek, valamilyen vírusos fertőzést kaptak vagy covidosok-e. Sokan közülük így az eredmény megérkezéséig még boltba mennek, tömegközlekedést használnak, ismerősökkel találkoznak, azaz potenciálisan megfertőzhetnek másokat".

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink