• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az orvos, akiért rajongtak a nők

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Magzatelhajtás bűntettének gyanújával folytatják a vizsgálatot.

Ki is számít úriasszonynak Várpalotán? Nehéz és cinikus lenne úgy definiálni ezt a szociológiai státuszcsoportot, hogy az, aki a most épp előzetesben ülő ugandai B. doktornál szült vagy abortált. Az azonban a helyi szóbeszéd szerint valószínű: aki úriasszonynak, a helyi felsőbb körökhöz tartozónak tartotta magát, B. doktor keze alatt hozta világra a gyerekét, vagy oda járt nőgyógyászati ellenőrzésekre, vizsgálatokra - írja riportjában a Népszabadság.

Leginkább csak a rendőrség tudja, hogy jellemzően közülük került-e ki annak a száz nőnek a többsége, akiket gyanúsítottként hallgatnak ki a napokban a tiltott magzatelhajtás ügyében. Az eljárás kezdeti szakaszában, az adatgyűjtés során szinte mindenkit megkerestek, aki B. doktor betege volt.

Egy harminc körüli asszony viszont nem titkolta, kényszerült már megszakítani a terhességét, állítása szerint azonban legálisan és egészségügyi okokból. – Egyszerűbb lett volna, ha B. doktor ad egy hamis igazolást nekik arról, hogy egészségi okból meg kell szakítani a terhességet. Mondjuk, ennek a papírnak rendesen megkéri az árát, s utána már hivatalosan, kisebb kockázattal is elvégezhette volna az abortuszt. Ha ugyanis orvosi javaslatra kéri a nő az abortuszt, nem tesznek neki szemrehányást. Más kérdés, hogy akkor is híre mehet, hogy az illetőt kikaparták. Rólam is hamar kiderült, de bennem nem szégyen van, inkább súlyos fájdalom az elvesztett magzat miatt. Sajnos többet nem is próbálkozhatunk a gyerekvállalással.

Magyarországon a hatályos törvények szerint három esetben kaphatnak a nők engedélyt a terhességmegszakításra. Az első ok: az anya egészségének veszélyeztetése, illetve a magzat genetikai vagy más károsodása. Akkor is elvégezhető az abortusz, ha a gyermek nemi erőszak, illetve vérfertőzés útján fogant. A harmadik ok már szerteágazóbb: az állapotos nő súlyos anyagi s egyéb természetű válsághelyzetét ismeri el.

Hazánkban évről évre csökken a legálisan elvégzett abortuszok száma. Kérdés, hányat végeznek el törvénytelenül, titokban. Első hallásra mindenképpen megdöbbentő, hogy a várpalotai ügyben a rendőrség száz nőt gyanúsít, s közülük van, akin kétszer-háromszor hajtottak végre ilyen operációt.

A rendőrség mindössze annyit közölt: magzatelhajtás bűntettének gyanújával folytatják a vizsgálatot.

Az előzetes letartóztatásban lévő B. doktor Ugandából érkezett, Magyarországon végezte az egyetemet, tizenöt éve praktizál a várpalotai kórházban.

Életút és további részletek

Legolvasottabb cikkeink