• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több ezret buknának a cukorbetegek

Lapszemle Forrás: HVG Online

Leginkább a cukorbetegek lehetnek a kárvallottjai a hajmeresztő ötleteknek.

Úgy tűnik, a gyógyszerkassza után a gyógyászati segédeszközök sem kerülik el a kormány figyelmét. Az egészségpénztár úgy spórolna, hogy a betegekkel többet fizettetnének. A cukorbetegek jogaiért küzdő szervezet tiltakozó levelet írt Réthelyi Miklósnak, konkrét számításokkal levezetve, mennyit is vennének ki az intézkedések az érintettek zsebéből, akik már így is több tízezer forintot költenek gyógyszerekre – olvasható a HVG online oldalán.
Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott: ezekre a betegekre már nem lehet több terhet rakni, többségük így is 20-30 ezer forintot költ gyógyszerekre. A súlyosan egészségkárosodott emberek zöme pedig az idősebb korosztályhoz tartozik, olykor igen kevés havi bevétellel.

A kormány tervei szerint ugyanis a gyógyászati segédeszközök – ide tartoznak például a vércukormérő tesztcsíkok, a művégtagok, vérnyomásmérők, kerekesszékek, ortopéd cipők, kötszerek – tavalyi 51 milliárd forintos felhasználásából idén 8 milliárdot kellene megspórolni. A tb-támogatási szintek közül teljesen megszüntetnék a 98 %-os kulcsot, így csak 70-90 %-os tb-támogatással juthatnának szükséges eszközeikhez a fogyatékosok, 50-70 %-ossal a tartós egészségkárosodással élők, s mindössze 0-50 % közötti ártámogatást kapnának azok, akik átmenetileg szorulnak valamilyen gyógyászati segédeszközre.

Kincses János elmondta: ők is a sajtóból értesültek "a hajmeresztő ötletekről", amelyeknek leginkább a cukorbetegek lehetnek a kárvallottjai. A vércukorszint méréséhez használt tesztcsíkok támogatásának csökkentését ugyanis 80-ról 70%-ra (vagy 50-re) irányoznák elő, és teljes mértékben megszüntetnék az inzuliadagoló penek finanszírozását azzal a magyarázattal, hogy a betegek ezeket amúgy is ingyen kapják a gyógyszergyártóktól. Az előrehaladott állapotú cukorbetegeknek elengedhetetlen a vércukormérés, ehhez pedig szükség van a tesztcsíkokra. Azt tudni kell, hogy a prediabetikus állapotban lévők, illetve a korai inzulinterápiában részesülők egyáltalán nem jogosultak támogatásra. Azok számíthatnak "segítségre", akik naponta legalább kétszer kapnak inzulint – nekik a tb például három hónapra száz csíkhoz nyújt támogatást.

Kincses elmondta azt is: ők már egy gyors számolást is elvégeztek, hogy milyen mértékben érintené ez a betegeket. Napi kétszeri mérés esetén a csíkok megvásárlása – a legolcsóbb tesztcsík választása esetén is – évente 7 ezer forint költséget jelent a betegeknek, háromszori mérésnél ugyanez majdnem 22 ezer forint. A tervezett 50 %-os támogatási kulcs alapján az eddigi 7 ezer forint 11,5 ezerre, míg a korábbi 22 ezer forint 52,2 ezerre ugrana. Mindez persze látszólag nem tűnhet nagy összegnek, de sok betegre a dráguló gyógyszerek már így is elviselhetetlen terhet rónak, főleg azokra, akik intenzív kezelésre szorulnak, azaz nem elég a kétszeri mérés.

A teljes cikk a hvg.hu-n.

Legolvasottabb cikkeink