• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az orvos nem csupán gyógyít, nevelnie is kell

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Generációk életét követheti végig a frissen kitüntetett szolnoki háziorvos, dr. Nemes József.

A Magyar Orvosi Kamara legrangosabb kitüntetésével, Hippokratész-­emlékéremmel ismerték el a napokban dr. Nemes József szolnoki háziorvos több évtizedes tevékenységét. A szakember korábban a megyei kamara titkári, jelenleg a felügyelőbizottság elnöki pozícióját tölti be. A szoljon.hu készített interjút a doktorral.

– Édesapám is háziorvosként dolgozott Újszászon, édesanyám az asszisztense volt, ebben az orvoslással „megfertőzött" környezetben nőttem fel. Jól tudtam tehát, mivel jár a körzeti orvosi hivatás, hiszen láttam a szüleim mindennapjait – meséli a szolnoki Kolozsvári úti rendelőben praktizáló orvos. Igazán komolyan soha nem merült fel bennem, hogy más területet válasszak, egyenes út vezetett az orvosi egyetemre. Utána egyből a Hetényi kórház II. belgyógyászati osztályára kerültem, ott töltöttem kilenc évet, majd épp harminc esztendővel ezelőtt döntöttem úgy, hogy háziorvosként folytatom a munkámat. Azóta is itt vagyok, így gyakorlatilag két munkahelyem volt egész életemben.

Mitől szép a háziorvoslás?
– Úgy érzem, sokkal közvetlenebb, emberközelibb, mint a kórházi munka. Itt generációk életét követhetem végig, s a felelősség is óriási, hiszen minden döntésemnek látom, végigkísérem a következményét. De a közvetlen kapcsolat szépségét adják azok a pillanatok is, amikor egy 90. éves születésnapján köszöntött betegem azt mondja, nekem is részem van abban, hogy ő ezt megérhette.

Évtizedek óta részt vesz a kamara munkájában is. Miért tartja ezt fontosnak?
– Az orvosi hivatás szerteágazó tevékenység. Az orvos nem csupán gyógyít, de részt vesz a társadalom nevelésében is, jó esetben társadalmi szerepeket is vállal. Ilyen a kamarai tevékenység is. Jómagam két cikluson keresztül láttam el a titkári teendőket, a munkám jobbára abból állt, hogy segítsem a hatékony működést. 

A gazdaságos működés mindig fontos szempont volt, s büszke vagyok rá, hogy sikerült elsők között saját irodát kialakítanunk, miközben a megyei irodák többsége bérelt ingatlanban működött. Felügyelőbizottsági elnökként pedig nyilván a megfelelő működés ellenőrzése a feladatom. Elmondhatom, hogy rendkívül egyszerű dolgom van, hiszen egy jól működő kamarát igazán könnyű dolog ellenőrizni. Nagy segítséget jelent ebben, hogy dr. Papp Edit személyében igazán felkészült irodavezetőnk van. Ám nem csak mi magunk tartjuk jónak a működésünket, hiszen nemrégiben ellenőrzést végzett nálunk az Állami Számvevőszék, amely szintén jogszerűnek tartotta a tevékenykedésünket. Az pedig, hogy megkaptam a Hippokratész-díjat, azért is különösen fontos számomra, mert mindenkinek a kollégák elismerése esik jól leginkább. Országosan elismert szaktekintélyek nevei olvashatóak a Hippokratész-díjasok sorában, köztük szerepelni igazán megtisztelő.

Legolvasottabb cikkeink