• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvoskar leválása nehéz helyzetbe sodorná a PTE-t

Lapszemle Forrás: bama.hu

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora szerint nincs itt az ideje a változtatásnak.

Amint azt korábban megírtuk – emlékeztet a bama.hu portálja - komoly felzúdulást váltott ki az egyetemi rektorok körében az a hír, amely szerint az orvosi karokat le kellene választani a nagy tudományegyetemekről. Ezúttal a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János beszélt erről egy lapinterjúban. Lázár így fogalmazott: „A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat, ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából".

Az mindenképpen üdvözlendő, hogy ilyen magas szinten is jó a megítélése a hazai, így a pécsi orvosképzésnek is. Erre a támogatásra szüksége is lesz az egyetemeknek ahhoz, hogy fenntartsuk, esetleg még fejleszteni is tudjuk a jelenlegi, világszerte elismert színvonalat. Az jó, hogy ötletek merülnek fel, és elindulnak a fejlesztést, előrelépést megcélzó gondolkodások – húzta alá Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, kiemelve azt is, az azonban nagyon fontos, hogy a témát óvatosan, minden szempontot figyelembe véve közelítsük meg.

Vegyük például az uniós támogatások kérdéskörét! A PTE az elmúlt időszakban körülbelül huszonhatmilliárd forintos uniós támogatást nyert el, ebből készültek el, vagy éppen vannak folyamatban a nagyberuházások, mint például a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciója. Ha leválna az orvoskar, akkor könnyen lehet, hogy ezt elbuknánk, sőt, akár vissza is fizettetnék velünk – hiszen a PTE pályázott, a PTE nyert, a beruházás haszonélvezője viszont nem a PTE lenne, hanem egy jövőbeli orvoskar, és ez csak egy a sok-sok kérdés közül – mutatott rá Bódis József.

A tizenöt évvel ezelőtti integrációt az első pillanattól kezdve sok kritika érte. Ezen hangok akkor erősödtek fel, amikor egyértelművé vált, hogy a külföldi diákok rengeteg pénzt hagynak az orvoskaron – amely azonban az egyetemi költségvetésbe kerül. A nagy intézmények mindenhol így működnek. Azt azért kimondhatjuk, hogy a 2000-es integrációt nem előzte meg komoly hatástanulmány, évek kellettek ahhoz, hogy minden a helyére rázódjon. Ezért fontos, hogy az esetleges struktúraváltásokat alaposan körüljárva közelítsük meg. Ugyanakkor azt gondolom – emelte ki Bódis József - jelen pillanatban nem adott minden feltétel az esetleges leválasztáshoz.

Egyetlen nagy orvosegyetemre van szükség? - az államtitkár véleménye