• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Klinikákkal versenyeztetik a kórházakat

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Szentes lehet a nagy vesztese az egészségügyi átalakításnak.

Az új rendszerben a vidéki kórházak a szegedi klinikákkal versenyeznek majd a kapacitásokért. A tárgyalások hamarosan megkezdődnek. Áprilistól átalakítják az egészségügyi ellátórendszert. Az eddigi sajtóhírek szerint az új struktúrában az OEP megyénként osztja majd el a pénzt, vagyis nem feladatellátás alapján, hanem egy előre meghatározott keretből fizet. Az egészségügyi intézményeknek ebből kell gazdálkodniuk. Egy főintézmény lesz mindenhol, a többi kórház telephelyként vagy tagintézményként működik. Mindebből az is következik, hogy összevonásokra és bezárásokra is lehet számítani. Az, hogy ez hogyan értelmezhető Csongrád megyére, egyelőre még nem lehet tudni. Az egészségügyi államtitkárságnál a napokban érdeklődtünk ez ügyben, eddig nem érkezett semmiféle reakció – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálján.

Úgy tűnik, hogy a klinikák is az új rendszer részét képezik, vagyis Csongrád megyében a kapacitásokért az egyetemi ellátóhelyekkel versenyez a makói–vásárhelyi, a szentesi és a deszki kórház. Ez szakemberek szerint már önmagában is nonszensz, hiszen nem azonos szintű intézményekről van szó. De nem ez az egyetlen furcsaság nálunk.

Ha feltételezzük, hogy a klinikákat a hierarchiából kiveszik, és csak a kórházak rendeződnek egy vezető intézmény alá, akkor is kérdéses helyzet áll elő. A szentesi kórház ugyanis önmagában nagyobb, mint az összevont vásárhelyi–makói, ráadásul a szegedi klinika mellett az egyetlen intézmény a megyében, mely 24 órás ügyeletet tud adni. Az általunk megkérdezett, ám nyilatkozatukat névvel nem vállaló szakemberek abban egyetértenek, kicsi az esély, hogy a megye vezető kórháza ne Hódmezővásárhelyé legyen.

A szentesi kórházat az utóbbi években fokozatosan lehetetlenítik el: először elmaradt a központi műtőblokk megépítése, a cserébe megígért pénzről pedig, melyből legalább az eszközparkot fejleszthették volna, információink szerint néhány nappal ezelőtt szintén azt a hírt kapták, hogy nem fog megérkezni. Ha a tárgyalásokon a szentesi kórház marad alul, vélhetően itt kell számítani osztálybezárásokra, a betegek pedig mehetnek más városba.

A megyei egészségügyi egyeztető bizottság már megalakult. Hogy név szerint kik a tagjai, ezt még nem tudni, mert ezt is csak az államtitkárság mondhatta volna meg. Sajtóinformációk szerint minden megyében a kórházigazgatók, illetve a GYEMSZI és az OEP munkatársai vesznek részt az egyeztető munkában.

A bizottság megkapta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által feldolgozott 2014. évi finanszírozási adatokat, melyek lakosságarányosan, megyénként újraosztásra kerültek, és ez fogja képezni az egyeztetések alapját. Elsősorban az egyes szakmák és a területi ellátási kötelezettség összehangolt, racionális működtetéséről kell majd tárgyalni – nyilatkozta Pál Attila, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.