• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvosok cenzúrázása súlyosan árt a betegeknek is

Lapszemle 2020.12.11 Forrás: Telex
Az orvosok cenzúrázása súlyosan árt a betegeknek is

Szijjártó László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Orvosi Kamara elnöke szerint csak két esetben fogadható el az orvos korlátozása megszólalásában.

Ha cenzúrázzák az orvosokat, és nem mondhatják el, hogy egy kórház vagy rendelő nem tud megfelelő minőségű ellátást nyújtani, nem kommunikálhatnak szabadon az orvosok a betegeikkel a médián keresztül, az a betegeknek is súlyosan árt – nyilatkozta a Telexnek Szijjártó László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Orvosi Kamara elnöke.

Szijjártó egy Facebook-posztban állt ki Novák Hunor orvos mellett, aki a hazai Covid-ellátás hiányosságairól, a lélegeztetőgépek nem megfelelő használatáról, egyes intenzív osztályok túlterhelt szakszemélyzetéről, és az ottani magas halálozási arányokról készített interjút egy professzorral. Novák sem az interjúalanyt, sem a kórházat nem nevezhette meg, mert a professzornak a kórház megtiltotta a nyilatkozattételt.

Szijjártó László a Facebookra azt írta: "Orvosként mindannyian (...) arra esküdtünk, hogy nem ártunk betegeinknek, minden erőnkkel, tudásunkkal segítjük őket. Ez nem lehet politikai vagy gazdasági kérdés. Nem szabad összekeverni az orvosi titoktartás, az intézményi lojalitás szabályát a cenzúrával, mely a sikeres együttműködést, betegeink hiteles tájékoztatását akadályozza."

Szijjártó a Telexnek azt mondta: két esetben fogadható el, ha egy orvost korlátoznak a megszólalásban. Teljesen egyértelmű, hogy az orvosi titoktartás köti a gyógyítókat. Ez alól csak ritka esetekben van kivétel, például ha bántalmazás vagy más bűncselekmény nyomait látják a betegen.

Szintén elfogadható az, ha a munkáltató, azaz a kórház vagy a rendelőintézet vezetése szabályozza a nyilatkozási rendet. Ebben semmi különös nincs, más munkahelyeken sem engedik meg, hogy a dolgozók a munkáltató érdekeivel ellenkező, azokat sértő nyilatkozatokat tegyenek, mondta a megyei MOK-elnök. Bizonyos információkat így a munkavállalói lojalitás jegyében érthető okból a dolgozók nem adnak ki a nyilvánosságnak.

A magyar kórházakban azonban inkább az jellemző, hogy az intézményvezető retteg, hogy az ott dolgozók bármit nyilatkozhatnak, ami miatt neki a fejére koppintanak, ezért folyamatosan próbálja kontrollálni és néha vegzálja a kollégáit. A szabály ezért az, hogy csak az intézményvezető nyilatkozhat – mondta a megyei kamarai elnök. Pedig Szijjártó szerint a fenti két eseten kívül kifejezetten káros, ha az orvosokat cenzúrázzák, megtiltják nekik, hogy nyilatkozzanak.

MOK