• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az orvost oda kell helyezni, ahol feladat van

Lapszemle 2020.11.19 Forrás: magyarnemzet.hu
Az orvost oda kell helyezni, ahol feladat van

Ha én békeidőben annyi belgyógyászt és intenzív orvost alkalmaznék, amennyire most van szükség, hűtlen kezelést valósítanék meg.

A Szent János Kórházban alkalmazott terápia során arra törekednek, hogy a tüdőgyulladásos beteget a lehető legkésőbb kelljen altatni és intubálva lélegeztetni – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban az intézmény főigazgatója. Takács Péter, aki október végén maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, beszélt a rendelkezésre álló ágyszámokról, a kórház eszköz- és szakember-ellátottságáról, a náluk alkalmazott kezelésekről, valamint az intézményt érintő fejlesztésekről is.

Takács Péter elmondta, a betegek átlagéletkora valamelyest csökkent tavaszhoz képest: akkor 70,5 év volt, most pedig 68 év. Az elhunytak átlagéletkora azonban szinte változatlan, az első hullám idején 82,4, a második szakaszban pedig 82,3 év.

Arányaiban kevesebben halnak bele most a fertőzésbe, mint tavasszal, amikor nagyon sok amúgy is leromlott egészségi állapotban lévő beteg került hozzánk idősotthonokból, akik közül sokakat elveszítettünk. Ezzel szemben szeptember–októberben az ötszáz bent fekvő közül 44-en haltak meg. Ennek oka az is, hogy mostanra sokkal nagyobb a tudásunk és tapasztalatunk a járványról, illetve hogy olyan hatékony antivirális szerek vannak az orvosok kezében, mint a favipiravir vagy a remdesivir – tájékoztatott Takács Péter. A főigazgató beszélt arról is, hogy a Szent János Kórházban alkalmazott terápia során arra törekszenek, hogy a tüdőgyulladásos beteget a lehető legkésőbb kelljen altatni és intubálva lélegeztetni, ehelyett – ameddig csak lehet – úgynevezett non invazív légzéstámogatást kapjon, amivel a szívét is tehermentesítik. Úgy véli, nagyon sokat segít a gyógytornászok közreműködésével végzett légzéstorna is, amely azt támogatja, hogy ne pangjon a vér a beteg tüdejében, így sokszor megakadályozható a tüdőgyulladás eszkalálódása.

A kérdésre, hogy a megnövekedett betegszám ellátásához rendelkez­nek-e megfelelő mennyiségű és minőségű felszereléssel, illetve van-e kellő számú szakszemélyzet a gyógyításhoz, úgy válaszolt: egy koronavírusos tüdőgyulladásos páciens ápolásához nemcsak lélegeztetőgépre van szükség, hanem kell például betegőrző monitor, mobil röntgen, ultrahangkészülék és gyógyszer­adagolásra is alkalmas infúziós pumpa. – Ezeket mind megkaptuk az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól, gyakorlatilag nem tudtam olyat kérni tőlük, amit ne szállítottak volna ide. Rá­adásul ezek az eszközök akkor is itt maradnak, ha majd véget ér a járvány, és a későbbiekben is a magas szintű betegellátást fogják szolgálni – jelentette ki, hozzátéve: védőeszközökkel is jól állnak, és a gyógyszerellátás is folyamatos.

Takács Péter tudatta, hogy e pillanatban kilencven áthelyezett kolléga: harminc orvos és hatvan szakápoló dolgozik náluk. Közülük nem mindenkit osztanak be a Covid-osztályokra, hanem kiváltanak velük olyan saját kollégákat, akik már tavasszal is részt vettek a koronavírus-ellátásban. – A nagy részüket azonban a fertőzöttekhez irányítottuk, és nagyon hasznos munkát végeznek nálunk, amit ezúton is hálásan köszönök nekik. A vezénylés lényege, hogy az orvost oda kell helyezni, ahol feladat van.

Ha én békeidőben annyi belgyógyászt és intenzív orvost alkalmaznék, amennyire most van szükség, hűtlen kezelést valósítanék meg – hívta fel a figyelmet. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink