• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az ősszel újabb kórházi stressz következhet

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az adósság tekintélyes részét a lejárt gyógyszerszámlák teszik ki.

Átmenetileg segített ugyan a tavalyi huszonhét és fél milliárd forintos pénzügyi mentőöv a kórházakon, ám adósságuk újratermelődött. A napokban kiderült, a cégek nem egyszer már csak akkor szállítanak, ha az intézmény előre fizet, így járt nemrég a több százmillió forint hátralékkal küzdő fővárosi Károlyi kórház is.

Hollósi Antal orvos igazgató elmondása szerint egy vizsgálóberendezéshez szerettek volna tartozékot rendelni, de „megszokott" beszállítójuk nemcsak ezt a pénzt kérte azonnal, hanem az eddigi elmaradás rendezését is.

Az orvos igazgató megérti ugyan a cég álláspontját, de ez nem sokat segít. Annál inkább nem, mert a Károlyinak közüzemi tartozása is van. „Most fellélegeztünk, mert az átmeneti intézkedések nyomán némileg utolértük magunkat, és a jelenlegi bevételeinkből fedezni tudjuk működési kiadásainkat. Ám ez nem elég az adósság rendezéséhez" - mondta.

Az adósság tekintélyes részét a lejárt gyógyszerszámlák jelentik. Több milliárd forintra rúg a tartozás a legnagyobb gyógyszerforgalmazó, a Hungaropharma esetében. A cég azonban nem alkalmaz fűnyíróelvet, az adott kórház eddig felhalmozott gyógyszertartozása alapján mérlegeli, kérje-e előre a pénzt.

A kórházak rendszeresen vásárolnak orvostechnikai eszközöket, így fecskendőket, kötszereket is. Ezek kisebb részt képviselnek beszerzéseikben, de - ahogyan Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke megerősítette - ha egy kórház nem tud fizetni, akkor ezeket a számlákat sem rendezi. A szövetséghez tartozó cégeknek emellett azért is fáj a fejük, mert az utóbbi időben minimálisra csökkentek a kórházi beruházások, pedig a nagy értékű műszerek, gépek is tőlük származnak.

Hornyák László elmondása szerint így jobbára a már meglévő berendezések karbantartása jelent bevételt. A másik gondjuk a közbeszerzésekből fakad, mondván, a kórházak „a mai napig írnak ki tendert úgy, hogy azon csak egyetlen cég tud elindulni". A versengés kizárásával azonban lehet, hogy a jobb minőségű terméket gyártón kívül a kórház is rosszul jár.

Az elnök már többször próbálkozott ennek a gyakorlatnak a megtámadásával a közbeszerzési döntőbizottságnál, amely viszont ilyen esetekben gyakran nem foglal állást. „Egy sok százmilliós költségvetésű kórház vezetése nem csupán orvosi, hanem valamelyest közgazdasági szakértelmet is igényel, és nem könnyű jól gazdálkodni" - közölte Hornyák. Szerinte mielőbb ésszerűsíteni kell az egészségügyi ellátórendszert, hogy „láthassuk végre, merre van előre".