• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maradnak-e az orvosok?

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Az állásközvetítőket leginkább a szakvizsga nélküli, frissen végzett orvosok keresik fel.

Kedvező fordulatot hozhat a rezidensek számára az egészségügyi tárca vezetőinek mai bejelentése. Vélhetően a fizetés emeléséről is szó lesz, ám nem tudni, elég vonzó lesz-e az ajánlat az itthon maradáshoz.

Akár 100 ezer eurót is kaphat 35 heti gyógyításért a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyar orvos, a rezidenseknek pedig 22 heti munkáért 60 ezer eurót kínál a Resident Medical Officers munkaközvetítő. S ha további helyettesítést, átmeneti munkákat is elvállalnak a doktorok, az összeg a duplájára is nőhet. Ilyen kínálat és a hazai 80-110 ezer forintos nettó fizetés mellett beláthatatlan következménye lehet a Magyar Rezidens Szövetség akciójának: az orvosok egy veszprémi irodában kezdték letétbe helyezni felmondóleveleiket azzal, hogy ha év végéig nem kapnak garanciát a kormánytól a fizetések emelésére, hátat fordítanak az országnak - mondta Papp Magor elnök.

- Nem csoda a migráció, hiszen a kezdő orvosok és szakorvosok béréből nem lehet eltartani a családot - állítja Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos-igazgatója. Jól felszerelt intézményük Ausztria közelsége miatt is speciális helyzetben van, így ugyan örömmel jelentkeznek hozzájuk a fiatalok, ám a szakvizsga megszerzése után sokan osztrák kórházakban kötnek ki a hazainál lényegesen kényelmesebb munkáért s az itteni fizetések nyolcszorosáért. Sokan ugyan csak egy-két évre tervezik a külföldi munkát, de az orvoshiánnyal küszködő gazdagabb országok újabb és újabb kecsegtető szerződéseket tesznek az elismert magyar orvosok elé, így maradnak, sőt megy utánuk a család is. Megtehetik, hiszen az EU-ban szabad a munkaerő mozgása. Ha nem rendezik a béreket, összeomlik a magyar egészségügyi rendszer - tette hozzá Oláh Attila.

Az orvosegyetemeken a lehetséges karrier miatt viszonylag jobb a helyzet - állítja Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója. Amíg az egyik megyei kórházban 34 százalék az orvoshiány, náluk 5-8, most például öt rezidens vár arra, hogy bekerüljön a sebészeti klinikára. A sürgősségi osztályon azonban orvoshiány van, pedig oda is vannak jelentkezők. De az elvárt 500 ezer forintos nettó bért nem tudja megadni nekik az egyetem, hiszen a professzorok is jócskán ez alatt keresnek - mondta.

Külföldön is nagy az igény a sürgősségi szakorvosok iránt - közölte Harry Harron, az A-Team Health Recruitment Ltd. regionális igazgatója. A cég hat éve foglalkozik orvosok külföldi munkavállalásának közvetítésével, évente 60 doktornak segít Angliában, Írországban, Franciaországban, Németországban, az Arab Emírségekben és Ausztráliában munkát vállalni. Mostanában a frissen végzettek keresik föl őket, akik szakvizsga nélkül - gyakorlattól függően - bruttó 35000-56000 eurót keresnek évente, a szakorvosok ennél is többet.

Az orvosmigráció Európa-szerte óriási gond, Közép-Európából Nyugat-Európába, onnan pedig Amerikába, Kanadába mennek - állítja Girasek Edmond, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának adjunktusa, az EU illetékes bizottságának szakértője. Ha a mostani tendencia folytatódik, 2020-ra egymillió orvos és szakdolgozó hiányzik majd az unió egészségügyi intézményeiből, emiatt az ellátási szükségletek 15 százaléka lefedetlen marad.