• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Az OTC-gyógyszerek befolyásolhatják a laborparamétereket

Lapszemle 2019.01.15 Forrás: pharmaonline.hu
Az OTC-gyógyszerek befolyásolhatják a laborparamétereket

Számos vény nélkül kapható gyógyszer számos paraméter értékét befolyásolhatják vér- és vizeletvizsgálat során.

Európa 18 országában végeztek egy országonként 200 fős mintát felölelő kérdőíves vizsgálatot, amiből kiderült, hogy a megkérdezettek jelentős része (68 százaléka) rendszeresen szed valamilyen vény nélkül kapható gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt. A kérdőívet kitöltők 38 százaléka szedett vitaminokat, 34 százaléka ásványi anyagokat, 30 százaléka fogyasztott tőzegáfonyás készítményt, 17 százaléka acetilszalicilsavat és szintén 17 százaléka halolajos terméket – hogy a leggyakrabban alkalmazott készítménycsoportokat említsük.

A vizsgálat arra is rávilágított, hogy a megkérdezettek nem minden esetben tájékoztatják a kezelőorvosukat arról, hogy milyen patikaszereket szednek a vényköteles gyógyszereik mellett. Ez a tájékoztatás számos esetben még egy esetleges vér- vagy vizeletvizsgálat kapcsán sem történik meg - írta a pharmaonline.hu.

Lényeges lenne azonban tudni azt, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed még a beteg. Az eladott dobozszámot tekintve az OTC-gyógyszerek között a nazális dekongesztánsok és a különféle nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) vezetnek. Míg előbbieknél a laborparaméterekre kifejtett hatás elhanyagolható mértékű, addig az NSAID-ok adagolása azok értékét jelentősen módosíthatja. Megváltozhat a vérkép, a májenzimek szintje, a vesefunkció.

Az NSAID-ok által okozott okkult gasztrointesztinális vérzések vashiányos anémiát okozhatnak. NSAID-ok szedése miatt a májenzimek szintje is emelkedést mutathat. A veseműködésre is kihathatnak az NSAID-ok, különösen akkor, ha azokat egyéb hatóanyagokkal kombinációban alkalmazzák. Az NSAID + diuretikum + ACE-gátló vagy „zartán” együttes adagolása súlyos vesekárosodást válthat ki.

Diklofenák vagy ibuprofén esetében vérképzési zavarokat is leírtak, leukopénia, trombocitopénia, agranulocitózis fordulhat elő.

A paracetamol szedése – már előírásszerű adagolásban is – megemelheti a májban a transzaminázok szintjét. Emellett, a paracetamol is okozhat trombocitopéniát vagy agranulocitózist - hívta fel a figyelmet a lap.

Legolvasottabb cikkeink