• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az utolsó ÁB-bébi: életbiztosítással ajándékozták

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Az első ÁB-bébi 1961-ben jött világra.

A hajdani Állami Biztosító jóvoltából az ezredfordulóig egy híján százötven, az év első napján elsőként született és életbiztosítással megajándékozott gyermeket neveztek ÁB-bébinek. Az utolsó ilyen baba a kengyeli Mosonyi Eszter volt. A fiatal hölgy jövő év január 1-jén tölti majd tizenötödik születésnapját – olvasható a Szoljon.hu portálján.

– A lányom az ország utolsó ÁB-bébije. Lassan tizenöt évvel ezelőtt, 2000. január 1-jén született. A papírok szerint pontosan 0 óra 35 perckor. Valójában 1999. december 20-ára vártuk Esztert, 23-án be is fektettek a kórházba, de csak január elsején jött világra 2900 grammal és 51 centivel – emlékezett vissza az ország utolsó ÁB-bébijének édesanyja.

A fiatal lányról a barátai is tudják, hogy mikor ünnepli a születésnapját, ezért a szilveszteri házibulikon a pezsgő és a virsli mellett nem szokott hiányozni egy-egy torta sem. Bár az év első napján van igazából a születésnapom, azt mindig szilveszterkor ünnepeljük, hiszen olyankor úgyis mindig sokáig fent vagyunk – mondta Eszter, aki hozzátette: – Itt Kengyelen azok az emberek tudják rólam, hogy ÁB-bébi voltam, akik ismerték a családunkat, vagy olvastak akkoriban újságot. Az év első születése ugyanis már akkor is sajtóhírnek számított, és jelent meg cikk rólam és az anyukámról születésem után. A velem egyidős kortársaim nem valószínű, hogy tudnak erről – jegyezte meg az utolsó ÁB-bébi.
A számomra átutalt összeget tizennyolc esztendős koromban vehetem majd fel – árulta el a lány. Hogy mit fogok majd abból vásárolni? Fejben már többször is elköltöttem a számlán születésemkor elhelyezett egymillió forintot, így pontosan nem tudom, hogy mire fordítom majd azt: továbbtanulásra vagy másra.

A fiatal lány idén ballagott el a kengyeli Kossuth Lajos Általános Iskolából és a mezőtúri Teleki Blanka Gimnáziumban folytatja tanulmányait ősztől.

Az első ÁB-bébi 1961-ben jött világra. Ezt követően 1962-től két csecsemő: egy budapesti és egy vidéki újszülött kapott ÁB-életbiztosítást. Majd 1988-tól az ezredfordulóig egy fővárosi és négy vidéki csecsemő szüleinek adták át az életbiztosítását. A 2000-ben megszűnt ÁB-bébi program után hat évig nem támogatták az újszülötteket. 2006-tól kibővítették a támogatottak körét, azóta minden egyes csecsemő babakötvényt kap az államtól. Ehhez az alaptőkéhez a szülők is hozzátehetik megtakarításaikat. A Babakötvény az idei évben, mint eddig is, adómentes – jegyzi meg a portál.